2016. május 16

Bűnvádi eljárás indult Titus Corlăţean ellen a külföldi voksolás akadályozása miatt

Bűnvádi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Titus Corlăţean volt külügyminiszter ellen, akit hivatali visszaéléssel és a választójog gyakorlásának akadályozásával gyanúsítanak. A vádhatóság hétfői közleménye szerint a szociáldemokrata (PSD) politikus a 2014-es elnökválasztáson a külföldi szavazás rossz megszervezésével szándékosan akadályozta a hagyományosan jobbra húzó román diaszpóra voksolását, hogy ezzel saját pártja államfőjelöltje, Victor Ponta akkori kormányfő megválasztásának esélyeit növelje a jobboldal jelöltjével, Klaus Iohannisszal szemben. A DNA szerint Corlăţean önkényesen döntött a külföldi választókörök kialakításáról, és figyelmen kívül hagyta azoknak a külképviseleteknek a jelzéseit, amelyek új szavazóhelyiségek megszervezését javasolták a román vendégmunkások által sűrűn lakott térségekben. A DNA szerint Corlăţean, hivatali hatalmával visszaélve, jogosulatlan politikai haszonhoz juttatta a szociáldemokrata államfőjelöltet. A legfőbb ügyész hétfőn hivatalos átiratban igényelte Titus Corlăţean kiadását az igazságszolgáltatásnak. A DNA csak akkor folytathat büntetőeljárást a parlamenti mentességgel rendelkező volt miniszter ellen, ha ehhez a szenátus is hozzájárul. Titus Corlăţean 2012 nyara és 2012 novembere között vezette a román diplomáciát. A 2014-es elnökválasztás első fordulója után, a külföldi választóköröknél történt fennakadások nyomán lemondott tisztségéről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)

Áder János jelenlétében avatták fel Csíkszeredában Márton Áron szobrát

Áder János köztársasági elnök jelenlétében avatták fel Csíkszereda főterén Márton Áron gyulafehérvári római katolikus püspök szobrát. Ünnepi beszédében Áder János kijelentette, Márton Áronnak a szobor által megörökített útra bocsátó gesztusa üzen minden magyarnak. Azt üzeni: „Menj, teremj sokszoros gyümölcsöt! Légy bátor félelem nélkül élni! Ne add a szíved gyűlöletre! Őrizd a magad méltóságát és tiszteld a másét! Légy hű a hazádhoz és a neked rendelt hivatáshoz!”
Az államfő a székely püspök helytállását felidézve kijelentette: „A tiszta lelkületű embert onnan lehet nagy bizonyossággal felismerni, hogy minden elnyomó hatalom ellenséget lát benne.(…) Mert a tiszta ember hitét nem lehet megtörni. Erkölcse nem eladó. Mert jósága, állhatatossága bátorsággal tölt el másokat is”. A szoboravatóra összegyűlt több ezres tömeg Márton Áron hangját is meghallgathatta, melyet 41 évvel ezelőtti csíkszeredai bérmáláson rögzítettek. A felavatott szobor is bérmáláson ábrázolja a székely püspököt, amint áldást ad egy bérmálkozó lánynak, akit bérmakeresztanyja bátorít. Sárpátki Zoltán csíkszeredai szobrászművész alkotását Lakatos Pál Sándor öntötte bronzba. A szoboravatásra a magyar kormány által meghirdetett Márton Áron-emlékév keretében került sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)

A Facebook és a Google ellen vizsgálódik az ANAF

Vizsgálatot indított az országos adóhatóság (ANAF) a Facebook, a Google és online hirdetési piacon tevékenykedő más, Románián kívül bejegyzett cégek ellen. Ezt az ANAF elnöke nyilatkozta egy kereskedelmi televíziónak szombaton. Dragoş Doroş szerint alapos a gyanú, hogy ezek a cégek csak egy töredékét fizetik be annak az adónak, ami Romániából származó jövedelmük után a román államot megilleti. „Fizetnek ugyan valamennyi adót, de ellenőrizni akarjuk, hogy nem tartoznak-e a román államnak. Azért indítjuk a vizsgálatot, mert szerintünk tartoznak” – fogalmazott az ANAF vezetője. Dragoş Doroş tájékoztatása szerint az adóhatóság – szavai szerint komplexnek ígérkező – vizsgálata nem csak a két óriáscégre, hanem az egész online hirdetési piacra kiterjed majd. Az ANAF célja az, hogy e piac szereplői a román állam számára láthatatlan – elektronikus úton érkező – bevételeik után is fizessenek adót – tette hozzá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.16)