Comisia permanentă privind statutul parlamentarilor a decis că Valeriu Zgonea poate rămâne fără funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Comisia permanentă privind statutul parlamentarilor a decis că Valeriu Zgonea poate rămâne fără funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Punctul de vedere, adoptat cu cinci voturi pentru şi unul împotrivă, face trimitere la prevederea potrivit căreai senatorul sau deputatul care pierde sprijinul politic, pierde automat şi funcţia pe care o deţine în legislativ. Preşedintele comisiei, social-democratul Bogdan Niculescu Duvăz.

Bogdan Niculescu Duvăz: Nu e loc de mare interpretare. Articolul 32, aliniatul 3, punctul de vedere îl trimite celor două birouri reunite aşa cum a fost cerut.

Realizator: Liberalul Mircea Toader, care a votat împotrivă, a explicat că articolul la care face trimitere Comisia de statut în cazul lui Valeriu Zgonea este interpretabil.

Mircea Toader: Consider că prevederea din lege nu este explicită. În momentul când cineva, iau cazul particular al lui Zgonea, este exclus, deci nu mai este membru al acelui grup, în momentul acela e alt grup unde se afiliază el sau independent, aceia trebuie să hotărască dacă îi propun sau nu-i propun altceva.

Realizator: Social democraţii doresc revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a lui Valeriu Zgonea după ce acesta a fost exclus din PSD pe motiv de nerespectare a disciplinei de partid. După cum ne-a transmis redactorul Alexandra Cristea, cu puţin timp în urmă, deputaţii din Comisia pentru Regulament au modificat articolul referitor la modul în care poate fi revocat preşedintele Camerei Deputaţilor. Astfel, mâine, la votul plenului, vor intra următoarele modificări – un deputat sau senator, care pierde sprijinul politic, pierde automat şi funcţia pe care o deţine şi preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat la solicitarea grupului care l-a propus pentru această funcţie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 mai