Conferinţă pe tema tehnologiilor cuatice, la Amsterdam

În Europa, zilele acestea, remarcăm rezultatele unei conferinţe desfăşurate la Amsterdam pe tema tehnologiilor cuantice. Olanda vrea să-şi facă din acest domeniu una din specializările naţionale în viitorul foarte apropiat.

Corespondenţă de la Amsterdam – Reporter: Claudia Marcu – De multe ori, am vrea să fim în două locuri în acelaşi timp. Electronii, în schimb, au această proprietate. Aici intervine tehnologia cuantică. Aceasta ne poate schimba viaţa de zi cu zi – mi-a spus, într-un interviu, Jacob Sherson, directorul Centrului de Cercetare Cuantică din Danemarca, prezent la expoziţia de la Amsterdam. Şi cum ne pot ajuta aceste tehnologii în viaţa de zi cu zi?

Jacob Sherson: În primul rând, putem construi computere mai puternice, aşa-numitele computere cuantice. Dar cerctătorii vor să profite mai mult de pe urma acestei proprietăţi ciudate, dacă vreţi, a electronilor, care pot interacţiona cu o altă particulă aflată la o distanţă mai mare. Comunicarea poate fi mult mai sigură, graţie unei criptografii indescifrabile. Teleportarea informaţiei ar putea fi viitorul internet, cel cuantic, mai exact un internet securizat, care nu poate fi ascultat, interceptat, pentru că nu există informaţie care să poată fi interceptată. Vom avea senzori sau instrumente mai exacte de măsurare în medicină sau securitate.

Reporter: Uniunea Europeană vrea să exploateze cât de mult posibil tehnologiile cuantice şi să fie lider de piaţă. Un program de investiţii de un miliard de euro pe o perioadă de zece ani va fi declanşat în 2018 şi, după ce-şi va încheia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, Olanda îşi va asuma rolul de coordonator, fiind una dintre ţările care, în acest moment, acordă atenţie sporită tehnologiilor cuantice, cu investiţii în cercetare de 146 de milioane de euro în următorii zece ani.

Henk Kamp, ministrul olandez al economiei: Olanda are în Delft un centru de cercetare foarte puternic şi deja avem rezultate importante. Ne vom implica, în următorul an şi jumătate, în coordonarea programului la nivel european.

Reporter: Se vorbeşte de o nouă revoluţie cuantică.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 mai