2016. május 20

A kormány féléves mérlege

Hetessel osztályozná szakértői kormánya eddigi hathónapos teljesítményét Dacian Cioloş. A miniszterelnök tegnap este egy hirtelevizióban értékelte kabinetje eddigi mandátumát. A kormány teljesítményét kompromisszumok, minisztercserék és botrányok rontották. A Cioloş vezette kormány tagjai félévvel ezelőtt, tavaly november 17-én tették le a hivatali esküt. A miniszterek egy része azóta lecserélődött, így a munkaügyi, az európai alapok, a művelődési és egészségügyi tárca élén került sor cserére. A kormányfő szerint a helyhatósági választások közeledtével „minden oldalról tűz alá vették” a minisztereit. Dacian Cioloş azt is megerősítette, hogy megbízatása lejárta után nem vállal politikai szerepet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)

Vlad Voiculescu az új egészségügyi miniszter

Klaus Johannis államfő aláírta Vlad Voiculescu kinevezését az egészségügyi minisztérium élére. Az új tárcavezető koradélután 2 órakor tette le a hivatali esüt a Cotroceni Palotában. Dacian Cioloş tegnap este küldte át az új tárcavezető személyére vonatkozó javaslatát az államfőnek. A közgazdász végzettségű Vlad Voiculescu eddig a pénzügyminiszter, Anca Dragu kabinetfőnöke volt, továbbá ő az Európai Rákbetegek Koalíciójának alelnöke. Mint ismert, Patriciu Achimaş-Cadariu, korábbi egészségügyi miniszter a fertőtlenítőszer-botrány nyomán távozott tisztségéből. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)

Visszaküldte az államfő a parlamentnek a „plágiumtörvényt”

Visszaküldte az államfő a parlamentnek a doktori dolgozatok szabályozását szigorító törvénytervezetet. Klaus Iohannis szerint a módosítások nem bátorítják a teljesítményt és az átláthatóságot a doktori iskolák működésében, nem segítik elő a plágium felszámolását, valamint a jogszabály nem állapít meg egyértelmű feddhetetlenségi szabályokat. Mint ismert, a kormány azt követően akarta szigorítani a „plágiumtörvényt”, hogy több magas rangú tisztségviselő esetében felmerült a gyanú, hogy doktori dolgozatuk megírásakor a plágium vétségét követték el. A jogszabályok értelmében az államfőnek egyszer áll jogában visszaküldeni a parlamentnek egy törvénytervezetet, másodszor már alá kell írnia azt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)

Nem az eltűnt repülőgép tárgyait találták meg

Görög és egyiptomi hajók és repülőgépek is keresik a tegnap eltűnt egyiptomi utasszállító gép roncsait. Tegnap két mentőmellényt és műanyagdarabokat találtak a görög Kárpáthosz-szigettől mintegy 370 kilométerre délre, de mint utóbb kiderült, ezek a tárgyak nem az EgyptAir légitársaság gépéről származnak. Az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel – 56 utassal és tízfős személyzettel – a fedélzetén tegnap hajnalban tűnt el a radarernyőkről. Az utasok zöme egyiptomi és francia volt. Egyelőre nem tudni, mi okozta a repülőgép-szerencsétlenséget. Az egyiptomi légi közlekedési miniszter a szerencsétlenséggel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, azt sem, hogy terrortámadás történt. Seríf Fathi kairói sajtótájékoztatóján kijelentette: nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gépet terrortámadás érte, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát. Az amerikai kormányzat által működtetett műholdak adatai alapján azonban nem történt robbanás az egyiptomi gépen. Erről egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselő számolt be az amerikai hírügynökségeknek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)