Revista presei internaţionale – 20 mai 2016

Un act terorist pare să fie prima ipoteză în cazul avionului liniei EgyptAir prăbuşit în Mediterana în timpul zborului între Paris şi Cairo, susţine ministrul egiptean al Aviaţiei civile, Sherif Fatih, citat de The Guardian. 66 de persoane se aflau la bordul avionului, ale cărui rămăşiţe au început să fie descoperite în sudul Mediteranei. The New York Times comentează că nu existau suspiciuni legate de persoanele aflate la bord şi că măsurile de securitate pe aeroporturile din Franţa fuseseră întărite anul trecut după o serie de atacuri teroriste. Publicaţia aminteşte totodată că în octombrie 2015, un avion rusesc cu 224 de persoane la bord a fost doborât deasupra Peninsulei Sinai din Egipt. The Washington Post comentează că „întreruperea bruscă a contactului cu aeronava sugerează paralele inevitabile cu alte incidente aviatice cauzate de atacuri la altitudine. Egiptul se confruntă cu o serie de ameninţări ale militanţilor, inclusiv un grup din Peninsula Sinai, afiliat organizaţiei ISIS”. The Mirror atrage atenţia că prăbuşirea cursei Paris-Cairo este „ultimul cui în sicriul industrei turismului egiptean”, opinând că încrederea turiştilor şi a agenţiilor de voiaj este zdruncinată de lipsa securităţii în staţiuni şi mijloacele de transport.
Făcând referire la ameninţări teroriste, cotidianul german Bild citează un raport al Poliţiei Judiciare Federale din Germania potrivit căruia Campionatul European de fotbal, care este găzduit de Franţa în această vară, ar putea fi ţinta unor atentate. Meciul de deschidere dintre Franţa şi România, pe data de 10 iunie şi finala campionatului UEFA de la Stade de France, în nordul Parisului, ar putea fi vizate de terorişti, arată raportul.
Într-un context global de securitate tensionat, „NATO invită formal Muntenegru să devină cel de al 29-lea membru al Alianţei”, titrează Daily Mail. „NATO a fost de acord să se extindă pentru a şaptea oară în istoria sa, în pofida obiecţiilor furioase ale Rusiei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că decizia reprezintă începutul unui nou capitol de securitate în istoria fostei republici iugoslave”, mai arată Daily Mail. Potrivit agenţiei Tanjug, secretarul general NATO a declarat că semnarea tratatului cu Muntenegru reprezintă „un semnal că uşile NATO rămân deschise” şi pentru alte state.
Din actualitatea politică europeană reţinem un clasament întocmit de siteul politico.eu, al celor mai influenţi 40 de membri ai Parlamentului European. Pe primele cinci locuri se află preşedintele Parlamentului, Martin Schulz (reprezentând Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor), liderul formaţiunii franceze de extremă-dreapta Frontul Naţional – Marine Le Pen, belgianul Guy Verhofstadt (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), germanul Manfred Weber (liderul de grup al Partidului Popular European) şi Nigel Farage (liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie). În clasament se află şi
un europarlamentar român, Sorin Moisă, situat pe locul 31. Membru al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni, Sorin Moisă a fost director adjunct de cabinet al Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, actualmente premier al României, Dacian Cioloş, arată siteul Politico.eu. Şi aminteşte că Sorin Moisă a demisionat în acest an din calitatea de raportor din umbră pentru Acordul comercial UE-Canada, în urma refuzului acestei ţări de a ridica vizele de călătorie pentru români. Tot din sfera politică, aflăm că partidul aflat la putere în Turcia, Justiţie şi Dezvoltare, şi-a desemnat candidatul la funcţia de preşedinte al formaţiunii după ce actualul lider, premierul Ahmet Davutoğlu, a anunţat că nu mai candidează pentru un nou mandat la congresul din 22 mai. Publicaţia Habertürk scrie că actualul ministru al transportului şi comunicaţiilor, Binali Yıldırım, a fost desemnat cu largă majoritate de voturi drept candidat la funcţia de şef al partidului. Ziarul turc Sözcü remarcă faptul că el şi-a axat primul discurs de după desemnare pe problema terorismului, promiţând că va eradica acest aspect. Financial Timesc comentează că Binali Yıldırım este un apropiat aliat al preşedintelui Erdogan şi că loialitatea sa este vitală pentru acesta, în contextul în care preşedintele se pregăteşte pentru o amendare a Constituţiei turceşti cu scopul de a spori puterile şefului statului.
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR