2016. május 23

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli ülése

A román diplomácia vezetője, Lazăr Comănescu hétfőn, Brüsszelben részt vesz a Külügyek Tanácsának ülésén. Az összejövetel napirendjén szerepel a sziriai és iraki EU-stratégia, illetve az ISIS terrorista szervezet elleni védekezés és a migráció kérdése. Az uniós tagállamok külügyminiszterei munkaebéden véleményt cserélnek az Európai Unió globális stratégiájáról, amelyet az Európai Tanács a jövő hónapban dolgoz ki. A Külügyek Tanácsának hétfői ülésén való részvételét megelőzően Lazăr Comănescu részt vesz az uniós tagállamok és a Keleti Parnerség országainak külügyminiszteri találkozóján, amelyen megvitatják a Keleti Partnerség tavalyi, rigai csúcstalálkozóján kijelölt célkitűzések gyakorlatba ültetésánek stádiumát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.23)

Laura Codruţa Kövesi: A romániai egészségügyi korrupcióban külföldi cégek neve is szerepel

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze szerint a romániai egészségügyi korrupcióban külföldi cégek és társaságok is jelen vannak. Az egészségügyben sokkal nagyobb a megvesztegetések aránya, mint más ágazatokban. Az utóbbi két évben több mint 75 személyt állitottak biróság elé az egészségügyben elkövetett korrupciós cselekedetek miatt, mondotta Laura Codruţa Kövesi a román egészsségügyi rendszer helyzetéről szóló bukaresti szemináriumon. A DNA főügyésze fontosnak tartotta egy stratégia kidolgozását az egészségügyi korrupció leküzdésére. Mint hozzáfűzte, a korrupció leküzdése e területen nem oldható meg csupán az egyes személyek ellen elrendelt vizsgálattal vagy örizetbevételellel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.23)

Augustin Lazăr főügyész Feddhetetlenségi, Irányitó és Ellenörző Hivatal létrehozását szorgalmazta

Augustin Lazăr, Románia új főügyésze Feddhetetlenségi, Irányitó és Ellenörző Hivatal létrehozását szorgalmazta a biróságok mellett műküdő ügészségek szintjén. A főügyész javaslata szerint a hivatal etikai tanácsos-ügyészekből, valamint a fegyelmi ellenörzéssel megbizott csoportból fog állni. Augustin Lazăr úgy véli, hogy ezáltal az ügyészek nem keveredhetnek bűnügyi skandalumokba. Románia főügyészének kezdeményezése az egészságügyi korrupcióról szóló vitán hagzott el, amelyet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szervezett Hollandia bukaresti nagykövetségének támogatásával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.23)

Korrupciós ügyben gyanusitott az Országos Egészségbiztositási Pénztár több vezetőségi tagja

A gyanusitottak között szerepel Vasile Ciurchea és Irinel Popescu, az Országos Egészségbiztositási Pénztár (CNAS) két volt elnöke, akik állitólag 2007 és 2009 között követtek el korrupciónak minősülő cselekedeteket. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei az illető személyeket hivatali visszaélléssel vádolják, amelyet az intézmény informatizálására hivatott szerződések megkötésekor követtek el. A becslések szerint az államnak okozott kár csaknem 17 millió euróra tehető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.23)

Verestóy Attila szenátor pontositása a fertőtlenitőszer-botrány kapcsán

A Román Hirszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenörző parlamenti bizottság levelet intézett a SRI vezetőségéhez, s ebben a Hexi Pharma-ra vonatkozó információk rendelkezésére való bocsátását kérte. Verestóy Attila RMDSZ-szenátor szerint a higitott ferőtlenitőszerek ügyében a SRI a szerek megrendelőit elégséges információkkal tájékoztatta. A Hexi Pharma-tulajdonos közúti balesetben bekövetkezett haláláról Verestóy Attila kijelentette, hogy ebben az esetben a SRI-nek nincs az ügyészekhez vagy a rendőrökhöz hasonló cselekvési jogosultsága. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.23)

Kerekasztal megbeszélés a három regionális sürgösségi korház felépitéséről

A három romániai regionális sürgösségi korház felépitésével foglalkozó hétfői, bukaresti kerekasztal megbeszélésen részt vett Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos is, aki ez alkalommal felhivta a figyelemet arra, hogy az Európai Bizottság aggodalmának adott hangot az egészségügynek szánt európai alapok Románia általi lehivásának megkésése miatt. A három regionális korház felépitésére az Európai Bizottság uniós alapokat bocsát a román hatóságok rendelkezésére a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Regionális Operativ Program keretében. A bukaresti kormánynak októberig közölnie kell az emlitett korházak felépitésének helyszinét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.23)

Andrei Demeny