La Bruxelles se discută chestiunea datoriei Greciei, dar şi eventuale amenzi pentru ţările care nu ating ţintele de deficit

Miniştrii de finanţe din zona euro sunt reuniţi la Bruxelles pentru a discuta, între altele, chestiunea datoriei Greciei, dar şi eventuale amenzi pentru ţările care nu ating ţintele de deficit, precum Spania sau Portugalia. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, exclude continuarea planului de asistenţă fără Fondul Monetar Internaţional, spunând că scopul reuniunii – care se desfăşoară şi la această oră – este să se ajungă la un acord cu FMI, care a publicat, recent, un document în care cere o reducere necondiţionată a datoriei Greciei. Raportată la PIB este cea mai mare din zona euro, aproape 180%. Anumiţi parteneri europeni ai Greciei, printre care se numără în special Germania, ar dori însă ca oficialii de la Atena să-şi demonstreze hotărârea de a aplica măsurile de austeritate în privinţa reducerii datoriei Greciei.
Wolfgang Schaeuble,ministrul german de finnţe: Vom discuta situaţia Greciei şi sunt convins că vom ajunge la un acord. În ultimele săptămâni am făcut progrese, valoarea programului de reformă al Greciei a fost finalizat şi acum trebuie să vedem dacă măsurile luate de Guvernul de la Atena sunt conform înţelegerii. Trebuie să citim aceste texte complexe în limba greacă, trebuie să discutăm şi despre participarea FMI, dar cred că vom ajunge astăzi la un acord.
Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului: Cred că va fi dificil şi multe state din zona euro s-au exprimat astfel să /…/ Fondul Monetar Internaţional în privinţa Greciei, pentru că FMI are experienţă în derularea unor astfel de programe.
Reporter: Trebuie precizat că deputaţii greci au adoptat duminică noi măsuri de austeritate, cerute de creditorii internaţionali.
Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Grecia are nevoie de tranşa de împrumut promisă în urma semnării acordului, vara trecută, fără de care nu va putea face faţă unor datorii de aproximativ 3,5 miliarde de euro, care trebuie rambursate în iulie. Până acum, Fondul Monetar Internaţional nu s-a alăturat programului de asistenţă, convenit de zona euro şi Grecia, anul trecut. Preşedintele Eurogrupului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI