Ora veselă se aude la Festivalul Comediei Româneşti

Cu ocazia Festivalului Comediei Româneşti, Bucureşti, ediţia a XIV-a, Editura Casa Radio vă invită joi, 26 mai, de la ora 19:30, în foaierul Teatrului de Comedie (Str. Sf. Dumitru nr. 2), la o întâlnire cu marii creatori ai umorului românesc: Constantin Tănase şi Grigore Vasiliu-Birlic.

„Aici, Radio România. Radio Bucureşti. Ascultaţi astăzi, în premieră, emisiunea Ora veselă”. Aşa suna anunţul crainicei din 17 ianuarie 1929… D’ale lui Tănase 2 şi La microfon… Birlic! sunt cele mai noi audiobook-uri apărute în Colecţia Ora veselă şi conţin pagini antologice din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii române, avându-i protagonişti pe cei doi maeştri ai umorului şi satirei.

Constantin Tănase, creatorul teatrului românesc de revistă, era aplaudat nu numai pentru hazul său aparte, dar şi pentru curajul de care dădea dovadă, criticându-i fără nici un fel de ezitare pe potentaţii vremii. Chiar şi atunci când nu face politică pe scenă, Constantin Tănase se dovedeşte a fi, cu fiecare moment interpretat, un mare pamfletar. Un umor uneori incomod, poate prea dur, prea cinic, prea frivol pe alocuri. Pe D’ale lui Tănase 2 se regăsesc 17 scenete în interpretarea lui Constantin Tănase, înregistrări de pe discuri Odeon, realizate în perioada 1926-1934 şi recondiţionate în studiourile Radio România.

O figură admirată şi venerată a teatrului românesc, Grigore Vasiliu-Birlic e un actor al vremurilor lui – vremuri ale satirei, farsei şi comediei. O voce de o incredibilă complexitate, în interpretări care pleacă de la Goldoni, Gogol, Cehov, până la Alecsandri, Caragiale ori Tudor Muşatescu. La microfon… Birlic! conţine atât fragmente din spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, din perioada 1951-1963, cât şi mai multe scenete umoristice, difuzate în emisiunea Ora veselă între 1967-1973, în regia artistică a lui Ion Vova.

Lansarea celor două audiobook-uri va avea loc în compania unor specialişti în din lumea teatrului: Silvia Cusursuz, Iulia Popovici, Attila Vizauer, Mircea Zăvoianu.

Detalii pe http://www.edituracasaradio.ro şi http://www.festco.ro.