2016. május 26

A pénzügyminiszter a román közszolgálati televizió helyzetéről tárgyalt Brüsszelben

Az európai pénzügyminiszterek brüsszeli összejövetelükön, amelyen részt vett Anca Dragu román pénzügyminiszter is, az adócsalás leszoritására hivatott intézkedésekről tárgyaltak. Az Európai Bizottság javaslatára az európai pénzügyminisztereknek az adócsalás leküzdését előmozditó új szabályok bevezetéséről kellett volna dönteniük,  de e közös megállapodást júniusra halasztották. Ez alkalommal Anca Dragu megbeszéléseket folytatott az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnökével, Jyrki Katainen-el, mig szerdán Corina Creţu regionalis európai biztossal találkozott, akivel Románia gazdasági helyzetéről tárgyalt. A pénzügyminiszter Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztossal a román közszolgálati televizió helyzetét vitatta meg. Mint ismeretes a TVR hatalmas adósságot halmozott fel és emiatt kizárhatják az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségéből (EBU). Anca Dragu elismerően szólt a Román Rádiótársaságról (SRR), amely véleménye szerint “jól működik és nem szembesül a TVR-hez hasonló problémákkal”. Amint Anca Dragu elmondta, “az Európai Bizottság képviselőivel és az EBU vezérigazgatójával folytatott megbeszélések a román közszolgálati televizió EBU-ból való kizárásának elkerülésére összpontosultak”. A TVR-t  2007-től az EBU-val szemben felhalmozott 16 millió svájci frank és 14 millió euró értékű adóssága miatt fenyegeti e szövetségből való kizárás. A szövetség közölte, hogy 2010 óta többször próbáltak tárgyalni a román féllel a tartozás rendezéséről, sikertelenül. Mint ismeretes, Románia nem vehetett részt a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon, mivel az emlitett adósság miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) megvonta a Román Televízió  hozzáférését az európai médiaszervezet által biztosított valamennyi szolgáltatáshoz. Az EBU az európai közszolgálati műsorszolgáltatók ernyőszervezete, amely 56 ország 73 televízióját és rádióját foglalja magában. A román pénzügyminiszter biztositotta az európai hivatalosságokat afelöl, hogy fedezik a TVR adósságát, hogy  a köztelevizió továbbra is tagja lehessen az EBU-nak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.26)

Nem tarthatnak helyi népszavazást az önkormányzati választások napján

Nem lehet megrendezni az önkormányzati választások napjára kiírt helyi népszavazásokat, miután az alkotmánybíróság csütörtökön alaptörvénybe ütközőnek minősítette a kormány erről szóló sürgősségi rendeletét. Több település egyesüléséről, illetve különválásáról írtak ki helyi referendumot június 5-ére, abban a reményben, hogy így sikerül meghaladni az egyébként nehezen elérhető ötven százalékos érvényességi küszöböt. A legnagyobb tétje a Nagyvárad és Váradszentmárton egyesüléséről harmadik alkalommal kiírt népszavazásnak volt. A nagyváradi önkormányzat a Váradszentmártonhoz tartozó Félixfürdő és Püspökfürdő bekebelezésében érdekelt. A tavaly májusban és júniusban megrendezett első két népszavazáson Váradszentmártonon el is fogadták a települések egyesülését, de Nagyváradon egyik referendumon sem volt meg az érvényességhez szükséges részvételi arány. Ahhoz, hogy az önkormányzati választásokra kialakított választási infrastruktúrát a helyi referendumokra is igénybe vehessék, a kormány sürgősségi rendelettel módosította a népszavazásokról szóló törvényt. A PNL legfőbb riválisának számító Szociáldemokrata Párt tiltakozása nyomán azonban az ombudsman alkotmányossági kifogást emelt a sürgősségi eljárás ellen: ennek adott helyt csütörtökön a taláros testület. Az alkotmánybírák nem vitatták, hogy hasznos lenne az önkormányzati választások napján megrendezni a helyi népszavazásokat, azonban szerintük semmi sem indokolja azt, hogy emiatt a kormány sürgősségi rendelettel módosítsa a népszavazási törvényt. A kormány halaszthatatlan ügyek rendezése érdekében törvényerejű sürgősségi rendeletek kibocsátására jogosult, azomban a taláros testület szerint a helyi népszavazások ügye nem volt halaszthatatlan. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.26)

A pénzügyminisztérium júliusban újabb államkötvényeket bocsát ki

A Nagy Egyesülés 100.-ik évfordulója alkalmából a  pénzügyminisztérium júliusban újabb államkötvényeket bocsát piacra a lakósság számára. „Egy kötvény értéke 100 lej lesz, azaz jóval alavcsonyabb az előzőleg kibocsátátott kötvényekhez képes és a cél épp az, hogy hozzáférhetőbb legyen azok számára, akik befektetni akarnak”, mondotta Anca Dragu pénzügyminiszter. (RADOR HIRÜGYÜNÖKSÉG – 05.26)

NATO a Nyugat-Balkánra összpontosit

A NATO-tagországok első izben ismerik el, hogy Oroszország egyetlen alkalmat sem szalaszt el, hogy kinyilvánitsa történelmi érdekét a Balkánon és hogy minden lehetőséget kihasználjon a NATO provokálására. Épp ezért a júlusi csúcsértekezleten az Észak-Atlanti Szövetség a balkáni térségre összpontositja figyelmét. Sorin Ducaru, a NATO román főtitkár-helyettese úgy vélte, hogy Montenegro NATO-csatlakozása megteremtheti az előfeltételeket a térség stabilitásának helyreállitására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.26)

Andrei Demeny