Concert de Ziua Internațională a Copilului, dirijat de SABIN PĂUTZA, la Sala Radio

Ziua Internațională a Copilului va fi marcată printr-un concert special în stagiunea Sălii Radio! Miercuri, 1 iunie (19.00), Orchestra de Cameră Radio şi Corul de Copii Radio (dirijor: Voicu Popescu) se vor reuni pe scena sălii de concert bucureștene, alături de invitata specială a serii, tânăra violonistă MARIA MARICA – 18 ani, laureată a numeroase competiţii naţionale, iar întregul eveniment se va derula sub bagheta dirijorului SABIN PĂUTZA. Artistul a fost aplaudat în Europa, America şi Australia, pe scene celebre precum Carnegie Hall – New York, Santa Cecilia – Roma, Fr. Chopin – Varşovia sau Philharmonic Hall – Sydney.

Îl veți aprecia pe SABIN PĂUTZA şi în calitatea sa de compozitor, prin două lucrări ce îi aparţin – Suita Canti Prophani pentru cor de copii şi orchestră și Vrem pace în lume – şi prin două partituri pentru pian, interpretate în aranjamentul său pentru orchestră – Claude Debussy – S. Păutza: Colţul copiilor și Serghei Prokofiev – S. Păutza: Viziuni fugitive. Dintr-un concert simfonic dedicat copiilor nu putea lipsi Mozart, copilul geniu al muzicii din toate timpurile, care a compus începând de la vârsta de 5 ani. În evenimentul de la Sala Radio veți asculta Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi orchestră.

Compozitor, dirijor, profesor, manager sunt patru ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului român SABIN PĂUTZA. A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey: Plainfield Symphony, fiind Conductor Emeritus pe viaţa al ansamblului.

Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York (1985), când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor – în program figurând şi lucrarea sa Haiku. Numeroase distincţii în ţară şi în străinătate stau dovadă a aprecierii compoziţiilor sale: Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City – Utah (1985), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziţie (1994).

Elevă la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, tânăra violonistă MARIA MARICA a primit numeroase distincții la competiții naționale, precum: Marele Premiu la Concursul „George Georgescu” – Tulcea (2015), Trofeul Lira de Aur la Concursul „Lira de Aur” – Suceava (2015), Marele Premiu la Concursul „J. S. Bach” – Cluj-Napoca (2008, 2013), Marele Premiu la Concursul „Tinere Talente” – Oradea (2010), Premiul I la Concursul Mozart – Cluj-Napoca (2015) ș.a. A fost deja apreciată ca solistă în concerte prezentate alături de Filarmonica de Stat „Transilvania”, Cluj-Napoca, Filarmonica „Ion Dumitrescu”, Râmnicu-Valcea, Orchestra de tineret „Junior” și a fost membră a Orchestrei Fundației Principesa Margareta a României (2015), a Romania Sinfonietta Orchestra (2015) și a Orchestrei “Junior” (2013, 2014). Maria Marica a prezentat recitaluri în mai multe orașe ale României: Cluj-Napoca, Brașov, Sinaia etc., dar și în străinătate la Bad Endorf – Germania (2014), Montepulciano – Italia (2015) și Menlo-Atherton – California, SUA (2015).