Guvernul va prezenta informări cu privire la sănătatea publică din România

Guvernul va trebui să prezinte CSAT o dată la trei luni informări cu privire la sănătatea publică din România. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a stabilit astăzi un plan de acţiune în acest sens. Astfel, după cum declara preşedintele Klaus Iohannis, până la sfârşitul lunii iulie, executivul trebuie să elaboreze normele referitoare la antiseptice şi dezinfectanţi, astfel încât acestea să fie în acord cu reglementările europene, iar sancţiunile mai severe.
Klaus Iohannis: Acestea privesc modul în care se pun pe piaţă produsele biocide, dar şi curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, activitatea de control şi inspecţie sanitară de stat, precum şi întărirea capacităţii de control a Ministerului Sănătăţii. Am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare şi control. În mod evident, este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci şi de un control mult mai riguros.
Realizator: Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat că în cadrul unui program de investiţii pe termen lung România va trebui să îşi dezvolte o reţea de laboratoare acreditate, care vor putea face inclusiv teste de evaluare a soluţiilor dezinfectante. Tot astăzi, CSAT a aprobat şi programul de înzestrare a armatei până în anul anul 2026, ţinând cont de respectarea acordului politic de creştere a finanţării pentru apărare la 2% din produsul intern brut.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 mai