Inovaţie la Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

GPN 2016 afis

Radio România organizează o conferinţă de presă la Grand Hotel Continental, sala Nicolae Grigorescu, în data de 30 mai, ora 17:00, cu ocazia deschiderii celei de a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.

Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care îşi propune ca temă Inovaţia. Ediţia din acest an confirmă o tradiţie onorantă, aceea de a se situa sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custodele Coroanei.

Cu o rapiditate impresionantă, Grand Prix Nova şi-a creat o frumoasă reputaţie între festivalurile internaţionale şi, judecând după calitatea producţiilor, şi-a definit riguros profilul incitându-i la mai multă originalitate pe creatorii de spectacol radiofonic din întreaga lume. Anul acesta Grand Prix Nova primeşte la Bucureşti un număr record de participanţi dornici să trăiască nu numai emoţiile concursului, ci şi experienţa unui eveniment cu platforme multiple oglindind diversitatea şi creativitatea artiştilor din domeniul teatrului radiofonic.

Competiţia

Personalităţi de pe toate continentele îşi vor disputa şase trofee la Bucureşti, distincţii dedicate celor două secţiuni – Spectacole Radiofonice şi Forme Scurte. Din Australia până în Canada, tranzitând Europa dinspre Rusia sau Iran, spectacolele prezente la Bucureşti vor oferi o panoramă unică a stilisticilor şi reperelor culturale la nivel mondial.

Juriul format din patru personalităţi internaţionale şi un nume de marcă al creaţiei radiofonice româneşti, va decide câştigătorii. Preşedintele juriului este anul acesta, Katharina Rathouska – Directorul Departamentului de Radio Drama şi Literatură al Radiodifuziunii Cehe, iniţiator şi producător al seriei de teatru scurt multipremiată internaţional Minute Plays, membru al bordului Radio Drama Group din cadrul EBU. Alături de ea sunt Vijay Sadhu – Senior Executive, Programming Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), Dmitri Plax – scriitor, producător şi regizor în cadrul Departamentul Radio Drama (Radio Suedia), Stefano Gianotti – compozitor, autor şi interpret, dublu laureat al distincţiei Karl-Sczuka-Preis şi Oana Cristea Grigorescu – critic de teatru şi jurnalist cultural la Radio România Cluj, doctor în muzică al Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj.

Secţia competiţională a festivalului Grand Prix Nova cuprinde patru zile de audiţii la Grand Hotel Continental, Sala Grigorescu, din 31 mai până pe 3 iunie. La finalul fiecărei zile vor avea loc discuţii despre piesele sonore audiate cu membri juriului, competitori şi participanţi. Limba oficială a festivalului este limba engleză.

Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc în cadrul elegant al Palatului Elisabeta, sâmbătă, 4 iunie, ora 17:00.

Mai mult decât o competiţie

Festivalul Grand Prix Nova doreşte să devină şi un generator de întâlniri culturale majore în spaţiul bucureştean. Având convingerea că radioul îmbină cu abilitate înalta calitate artistică şi comunicarea, festivalul îşi doreşte să devină un spaţiu privilegiat de vehiculare a valorilor autentice din ţară şi străinătate. De aceea, în 2016 Grand Prix Nova propune Capitalei o serie de evenimente dedicate specialiştilor şi marelui public.

DADA la Grand Prix Nova

Centenarul DADA va fi celebrat de Radio România printr-un workshop în cadrul festivalului.

Joi, 2 iunie, ora 17:00, DADA 100 lansează invitaţia artiştilor, publicului şi participanţilor din străinătate de a fi prezenţi la o serie de audiţii cu premiere dedicate fenomenului DADA, urmate de dezbateri.

Se vor asculta Fuchsiada de Urmuz, regia Gavriil Pinte şi DADA Cabaret, adaptare de Mihai Lungeanu după Matei Vişniec

Spectacolul de teatru Meşterul Manole în cadrul Grand Prix Nova, la Odeon

Sâmbătă, 4 iunie, ora 19:30, la Teatrul Odeon, Sala Studio, va avea loc o reprezentaţie în premieră naţională cu spectacolul polonez Meşterul Manole.

Proiectul are la bază o piesă radiofonică de mare succes internaţional – a fost prezentat la festivalurile Prix Marulič din Hvar, Croaţia, şi Prix Italia, 2014 şi este inspirat de textul baladei populare româneşti aşa cum a fost ea culeasă de Vasile Alecsandri. Spectacolul a fost premiat, pentru cea mai bună regie şi cea mai bună muzică, în cadrul Festivalului Două Teatre, din Sopot.

Invitat de Radio România în parteneriat cu Institutul Polonez şi Teatrul Odeon din Bucureşti va fi oferit publicului românesc într-o reprezentaţie unică la Grand Prix Nova 2016.

Premiile Teatrului Naţional Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic îşi onorează actorii dovedind încă o dată apreciere pentru ceea ce reprezintă specificul interpretării la microfon în reuşita unui spectacol sonor. De aceea oferă anual, în cadrul ceremoniei de premiere a competiţiei internaţionale Grand Prix Nova, distincţii pentru performanţele cele mai vibrante ale anului precedent.

În 2016, selecţia profesioniştilor se îndreaptă cu admiraţie spre:

Florentina Tănase – Premiul pentru debut, în rolul Povestelnicul din spectacolul Rapunzel, de Fraţii Grimm.

Oana Maria Mărgineanu – Premiul pentru cel mai bun rol feminin – Cătălina Toderoiu, în spectacolele Cătălina Toderoiu – Viteaza de la Jiu şi Cătălina Toderoiu – Zbor spre libertate, scenarii radiofonice de Ion-Costin Manoliu.

Marius Manole – Premiul pentru cel mai bun rol masculin, în Piotr Ilici Ceaikovski din spectacolul Ceaikovski, de Nina Berberova.

Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic lansează în premieră pe ţară un eveniment unic în peisajul cultural românesc. Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic provoacă la redescoperirea personalităţii de anvergură mondială a cineastului italian. Deloc cunoscută în România, calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini va fi revelată iubitorilor de film şi sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

Duminică, 5 iunie, de la ora 18:00, în sala de concerte Mihail Jora a Radiodifuziunii române va avea loc spectacolul lectura Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini şi Nicola Manzari.

O demonstraţie vie şi amuzantă a modului în care se înregistrează un spectacol de teatru radiofonic, dar şi un alt mod de apropiere faţă de universul fellinian, toate acestea, în viziunea lui Mihai Lungeanu, care semnează regia şi scenariul. În distribuţie, artişti consacraţi ai teatrului contemporan: Virgil Ogăşanu, Ioana Calotă, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Petre Lupu, Gavril Pătru şi studenţi ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Intrarea este liberă.

Tot duminică, 5 iunie ora 17:30, în foaierul aceleiaşi săli de concerte Mihail Jora, festivalul Grand Prix Nova devine rampa de lansare pentru producţii radiofonice de inspiraţie felliniană.

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră naţională, cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualităţi în 6, 7 şi 8 iunie, de la ora 23:05.

Proiectul Federico Fellini şi Teatrul Naţional Radiofonic este încununarea unei ample colaborări cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti prin implicarea Secţiilor Actorie şi Scenografie. Astfel, piesele sonore pe scenarii de Fellini cuprind un număr record de debuturi actoriceşti selectate în urma unui casting amplu realizat cu studenţii UNATC. De asemenea, imaginea proiectului este gândită şi realizată de studenţii la secţia Scenografie Master 1 care vor organiza o expoziţie pe temele propuse de scenariile felliniene, sub îndrumarea lui Mihai Dorobanţu, profesor asociat şi a lect. univ. dr. Imelda Manu.

Aflat la a patra ediţie, Grand Prix Nova 2016 susţine în continuare performanţa în Inovaţie şi face din Bucureşti punctul de întâlnire al celor ce sunt acum sau vor deveni curând vizionarii viitorului pe unde sonore.