Părţi ale teritoriului României pot deveni ţinte ale rachetelor ruseşti – avertizează preşedintele Vladimir Putin

Părţi ale teritoriului României pot deveni ţinte ale rachetelor ruseşti, ca urmare a desfăşurării în ţara noastră a scutului american antirachetă. Acest avertisment al Rusiei a fost lansat pentru prima dată în mod explicit de către preşedintele Vladimir Putin. Declaraţia a fost făcută aseară la Atena, la o conferinţă de presă comună cu premierul elen Alexis Tsipras.
Vladimir Putin: „Dacă până ieri acele părţi ale teritoriului României, pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii în cătarea armei, ei bine, astăzi noi vom fi nevoiţi să efectuăm anumite acţiuni care vor asigura securitatea noastră”.
Asemenea măsuri, a spus Putin, vor fi luate şi în cazul Poloniei, după instalarea rachetelor la viitoarea bază antirachetă. Totodată, liderul de la Kremlin a ţinut să sublinieze de două ori că este vorba de măsuri de răspuns şi că Rusia nu întreprinde prima niciun fel de paşi. Explicând de ce consideră scutul antirachetă o ameninţare pentru Rusia, preşedintele Putin a menţionat că, iniţial, scutul a fost prezentat ca fiind îndreptat împotriva ameninţării nucleare iraniene, ameninţare care, a spus el, în prezent nu există. De asemenea, dacă, în prezent, interceptoarele din România au o rază de acţiune de 500 de km, ulterior ele vor fi înlocuite cu rachete interceptoare cu raza de 1.000 de km. Însă, cel mai rău, a declarat preşedintele Rusiei, este că în lansatoarele respective pot fi amplasate „chiar acum rachete de atac cu raza de acţiune de 2.400 de km”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 mai)