2016. május 30

Romániába érkezik Károly herceg
Ismét Romániába érkezik Károly herceg, akit hétfőn fogad hivatalában Klaus Iohannis államfő és Dacian Cioloș miniszterelnök is – írja a bukaresti sajtó az elnöki hivatal közleményére hivatkozva. A brit trónörökös a következő napokat vélhetően Erdélyben tölti. Károly herceg egy évvel ezelőtt járt legutóbb Romániában. Akkor is a Klaus Iohannisszal való találkozója után kereste fel székelyföldi birtokait. Tavaly a trónörökösnek gazdag programja volt Erdélyben: Zalánpatakán részt vett egy kaszásversenyen, meglátogatta Szászfehéregyházát, majd Miklósváron egy 250 éves öreg tölgyfa adatait rögzítette és vezette fel az ebből az alkalomból útjára indított arboriremarcabili.ro oldalra. Károly herceg mostani programjáról nem derültek ki részletek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.30)
Az államfő közbelépését kérik a szakszervezetek
Az Országos Szakszervezeti Tömb több mint 200 tagja tüntetett a délelőtt a Cotroceni palota előtt azt kérve Klaus Johannis államfőtől, hogy töltse be közvetítői szerepét és találkozzon a kormánnyal a munkaügyi és társadalmi párbeszéddel kapcsolatos törvények módosítása érdekében. Az érdekképviseletek szerint a kormánynak már közölnie kellett volna a parlamenttel álláspontját a Munkatörvénykönyv állampolgári kezdeményezésre történő módosításáról. Kétszázezer választópolgár írta alá a törvénykezdeményezést, a parlament pedig figyelmen kívül hagyja, lenézi ezt az indítványt – magyarázta a tüntetés okát az egyik résztvevő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.30)
Információs Központot nyitanak meg Ukrajnában a román  nyelv és kultúra támogatására
Dan Stoenescu a világszerte élő románkért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy az ukrajnai Odessza tartományhoz tartozó Ismail megyében Információs Központot nyitanak meg a román nyelv- és kultúra támogatását előmozditó projektek és programok gyakorlatba ültetése céljából. A román közszolgálati rádió területi studiójának nyilatkozva elmondta: „A román kormány e befektetést az ismaili egyetem közreműködésével valósitja meg és ennek köszönhetően Besszarábia déli részén, Odessza tartományban élő románok szines tevékenységeket fejthetnek ki kulturájuk és anyanyelvük megörzéséért és fejlesztéséért. E szándék megvalósitásáért a felek két héttel korábban aláirtak egy memorandumot és a tervek szerint a központot a nyár végén adják át”. Dan Stoenescu ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy Romániának támogatnia kell a román történelmi közösségeket, igy az ukrajnai és a szerbiai románokat is, és üdvözölte az emlitett két ország hatóságai által ez irányban tanusitott készséget. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.30)
Tüntetések az oktatásban
Elégedetlenek az oktatási szakszervezetek a munkaügyi minisztériumnál a költségvetési bérezéssel kapcsolatos rendeletről folytatott megbeszélésekkel. A kormány javaslata szerint az oktatásban 5 százalékkal emelnének bizonyos fizetéseket jövő év január elsején, majd 2017 decembertől újabb emelést adnának. A szakszervezetek továbbra is 10 százalékos béremelést követelnek és ennek elutasítása esetén nagy tiltakozásokat helyeztek kilátásba. Az első lépés szerdán lehetséges, amikor 15 ezer szakszervezeti tagot várnak Bukarestbe egy tiltakozó felvonulásra – jelentette be Marius Nistor a Spiru Haret szakszervezet elnöke. Az érdekképviselet azzal magyarázza elégedetlenségét, hogy a kormány által javasolt bérkiigazítás sokszor csak pár tíz lej többletet jelent. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.30)
Módosul a fizetés helyetti teljesités törvénye
A jövő hónapban sürgösségi kormányrendeletettel módositják a fizetés helyetti teljesités törvényét, közölte Anca Dragu pénzügyminiszter. Mint hozzáfűzte a törvény módositása nyomán mentesülhetnek a hitelbiztositékban megjelölt ingatlanra kiszámitott adó kifizetésétől azok, akik csak egyetlen házzal rendelkeznek, amelyet adósságuk teljes visszafizetése helyett kénytelenek átadni a bankoknak. A tárcavezető egyben arról is beszámolt, hogy a Román Hirszező Szolgálat és az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első négy hónapjában az adócsalás miatt a román állam kasszájába mintegy három miliárd lejjel folyt be kevesebb pénz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.30)
Elfogtak egy embercsempészt Letenyén
Elfogtak Letenyén egy román állampolgárságú férfit, aki egy kisbusszal kilenc afgán akart Olaszországba vinni – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a rendőrség honlapján. A közlemény szerint a bolgár rendszámú mikrobusz hétfőre virradó éjjel jelentkezett kilépésre a letenyei közúti határátkelőhelyen. Az ülés nélküli járműben kilenc afgán utazott, akiket a 20 éves román állampolgárságú sofőr anyagi ellenszolgáltatás ellenében Olaszországba akart szállítani. Az afgánok nem rendelkeztek a schengeni tagállamokba beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges okmányokkal, ezért a rendőrök a letenyei idegenrendészeti meghallgatóba vitték őket, és tiltott határátlépés kísérlete szabálysértés miatt eljárást indítottak velük szemben. A zalai rendőrök a román állampolgárságú férfit embercsempészés bűntett gyanúja miatt őrizetbe vették és büntetőeljárást indítottak ellene. A bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták – olvasható apolice.hu oldalon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.30)