2016. május 31

Klaus Iohannis: A NATO-nak kiemelt figyelmet kell forditania a Fekete-tengerre

Klaus Iohannis államfő szerint az észak-atlanti biztonság kulcskérdésévé vált, hogy közelgő varsói csúcsértekezletén a NATO kiemelt figyelmet fordítson a Fekete-tengerre. Az államfő nyilatkozata a „Fekete-tenger térségének biztonsága. Közös kihivások, fenntartható jövő” elnevezésű program keddi megnyitóján hangzott el. Mint hozzáfűzte, az Orosz Föderáció nemrégi nyilatkozata a Deveselu-i rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatosan alapvetően téves, mert e rendszernek semmi köze Oroszországhoz. Ezek a kijelentések nem tudnak megfélemlíteni” – szögezte le Klaus Iohannis, aki a biztonság növelését szorgalmazta a NATO-n belül.(RADOR HIRÜGZNÖKSÉG – 05.31)

A román fuvarozók képviselői az Európai Bizottság bukaresti képviseletének székháza előtt tiltakoztak

A román közúti fuvarozók képviselői kedden az Európai Bizottság bukaresti képviseletének szákháza előtt tiltakoztak, elégedetlenségüknek adva hangot a minimálbért előiró francia törvény miatt, amely július 1-én lép hatályba.A törvény értelmében a Franciaország területén levezetett órák idejére az ottani minimálbér értékének megfelelő összeget kapják a sofőrök, azaz legkevesebb az óránkénti 9 euró 25 centet.A román fuvarozók szerint az intézkedés megszegi a törvényes előirásokat és emiatt nyolc európai ország fuvarozóival együtt közös határozatot terjesztenek az Európai Bizottság elé a francia törvény ellen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Tiltakoztak az Agrostar mezőgazdasági szövetség gazdálkodói

Az Agrostar mezőgazdasági szövetség mintegy 100 gazdálkodója tiltakozott kedden a Cotroceni palota előtt, elégedetlenségüknek adva hangot e gazdasági ágazat gyenge finanszirozása miatt. A tiltakozók felrótták azt is, hogy a szubvenciókat nem kapják kézhez megfelelő időben. Ştefan Nicolae, az Agrostar elnöke elmondta, hogy az állattenyésztőknek még mindig nem folyósitották a szubvenciókat. „További probléma – fűzte hozzá Ştefan Nicolae – az általunk képviselt mezőgazdasági alkalmazottak kollektiv munkaszerződése, amelyről már három éve próbálunk tárgyalni a kormányképviselőkkel, sikertelenül. Igy, figyelmeztetésként az utcára vonultunk, kihasználva az Országos Szakszervezeti Tömb Konföderációja által teremtett lehetőséget a vészjel meghúzására. A szakszervezeti vezetők kijelentették, hogy júniusban több tiltakozó akciót szerveznek, amennyiben a hatóságok nem teljesitik követeléseieket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Románia érdeklődést tanusit a román-üzbég gazdasági kapcsolatok újrafelvétele iránt

Románia érdeklődést tanusit a román-üzbég gazdasági kapcsolatok újrafelvétele iránt, mondotta Aurelian Gogulescu, a kereskedelmi és iparkamara elnöke , hozzáfűzve, hogy országunk az EU-n kivüli piacokra is tervez exportálni és e szempontból érdeklődést tanusit Üzbegisztán iránt, amely gyors gazdasági növekedést könyvel el és ugyanakkor gazdag ásványforrásokban. „A román-üzbég kereskedelmi cserék volumene rendkivül alacsony, azaz még a 16 millió eurót sem éri el. A Románia és Üzbegisztán közötti együttműködés több, mint szükséges”, hangsúlyozta a Aurelian Gogulescu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)