Varşovia: Întâlnire a miniştrilor de externe din Polonia, România şi Turcia, cu o lună înaintea summitului NATO

Ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, va face, săptămâna viitoare, o analiză a situaţiei de pe flancul de sud-est al Alianţei Nord-Atlantice cu omologii săi din Polonia şi Turcia. Discuţiile vor avea loc joia viitoare la Varşovia, cu o lună înaintea summit-ului NATO găzduit de capitala poloneză.
Pe agendă se va afla şi stadiul cooperării între cele trei ţări, după cum a anunţat ieri şeful diplomaţiei de la Varşovia.
Polonia are acum în vedere o colaborare directă cu România, cele două state având obiective similare într-un parteneriat strategic. Săptămâna viitoare, ministrul român de externe va ajunge la Varşovia pentru consultări, alături de ministrul de externe al Turciei, fiind vorba de o întâlnire trilaterală importantă, dublată de o discuţie tripartită mai concretă a reprezentanţilor statelor de pe flancul sud-estic al NATO, Polonia, România şi Turcia. Referindu-se apoi la declaraţia de săptămâna trecută de la Atena, acolo unde preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit despre potenţialul pericol reprezentat de instalaţiile miliatre americane din România şi Polonia, ministrul Witold Waszczykowski susţine că, după o lungă perioadă de timp în care ţări ca Polonia sau România au fost tratate în NATO ca ţări aliate „de categoria b”, având o reprezentare şi o importanţă mai degrabă politică decât una militară, statutul lor s-a schimbat acum, dar nu se va pune problema unei atitudini având în substrat interese militare ofensive.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 iunie)