2016. június 3

A belügyminisztérium befezte a vasárnapi helyhatósági választások előkészitését

A belügyminisztérium több, mint 18 millió öntapadós bélyeget és 93 ezer „Votat” (Szavazott) feliratú bélyegzőt vásárolt,valamint kinyomtatta a szavazólapokat. Peter Tobă tárcavezető közölte, hogy a szavazás korrekt lebonyolitása érdekében 65 ezer rendőr és szakember őrzi majd a szavazó körzeteket, választási irodákat és a mozgó urnákat. A választókörzetek irodái június 5-én, vasárnap reggel 7-21 óra között tartanak nyitva. A választási törvény értelmében egyfordulós választás lesz, ami azt jelenti, hogy, például, a polgármesterjelöltek esetében a legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt szerzi meg a polgármesteri mandátumot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Június 5-e a környezetvédelem nemzetközi napja

Június 5-én, vasárnap, több mint száz ország, köztük Románia is, a környezetvédelem nemzetközi napját ünnepli. Ez alkalommal a környezetvédelemmel megbizott intézetek tudatositani próbálják a közvéleményben az ember természetromboló tevékenységét. A Romániai Országos Környezetvédelmi Ügynökség képviselői péntek délelőtt több elemi iskolában az orvhalászat veszélyét és káros következményét magyarázták el a gyermekeknek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Gyásznapot rendeltek el Moldova Köztársaságban

Nicolae Timofti, Moldova Köztársaság elnöke és Adrian Candu parlamenti elnök pénteken virágkoszorút helyeztek el Románia kisinyóvi nagykövetségének szákháza előtt, hódolatukat fejezve ki ezáltal a román rohammentő szolgálat (SMRD) egyik helikopterének lezuhanása következtében elhúnyt személyek előtt. A kisinyóvi Elnöki Hivatal Sajtóirodája szerint, Nicolae Timofti a részvétnyilvánistás jegyében beirta nevét a részvétkönyvbe, amelyet Románia diplomáciai képviseletén nyitottak meg. Moldova Köztársaságban pénteken gyásznapot rendeltek el a helikopter fedélzetén tartózkodó, a légikatasztrófában életüket vesztett négy személy – két pilóta, egy orvos és egy asszisztens – emlékére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Az első négy hónapban csaknem 600 ezer külföldi látogatott Romániába

Az első négy hónapban csaknem 600 ezer külföldi látogatott Romániába, ami időarányosan több, mint 50 ezerrel jelentett többet, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból. Az első négy hónapban 2,583 millió turista érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, s ezek közül 597 ezer külföldi volt. A turisták száma és ezen belül a külföldieké is 15 százalékkal nőtt az első négy hónapban a tavalyi január-áprilisi időszakhoz mérten.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Halálos áldozatokat is követelt az árviz

A legutóbbi adatok szerint két halálos áldozatot követelt az árvíz, miután az erős esőzések miatt több hegyvidéki folyó kilépett medréből. A Bákó megyei Livezi községben egy 41 éves férfit egy pallóról sodort el az áradat, a Vrancea megyei Ruginesti-en pedig egy 70 éves férfi a kerékpárjáról egy csatornába esett, mindketten megfulladtak.Vrancea megyében 50 lakóházat öntött el a víz, péntekre virradó éjjel néhány órára le kellett zárni a Bukarestet Jászvásárral összekötő DN2-es országutat és több vonatjáratot törültek. Neamţ megyében hatvan embert kellett kilakoltatni. Bákó megyében nyolcezer háztartás maradt áram nélkül. Gyergyócsomafalván pincéket és csaknem ezer hektárnyi szántóföldet öntött el a víz. Gyimesközéplokon kidöntött fákat és iszapot sodort a vasúti pályára, és egy hidat is megrongált a hegyekből lezúdult áradat, ezért csütörtök este óta nincs vasúti összeköttetés a Székelyföld és Moldva között. A napok óta szakadó eső miatt a Csíki-medencében is több patak kilépett medréből, és a megyeszékhely Csíkszereda alacsonyabban fekvő utcáiban is összegyűlt az esővíz, amelyet a csatornahálózat nem tudott elnyelni. Továbbra is vörös árvízvédelmi riasztás van érvényben a háromszéki Feketeügyön, a Tatroson, valamint a moldvai Szereten és Putnán. Az Olt folyó székelyföldi szakaszán másodfokú figyelmeztetés van érvényben szombat délig.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Rozalia Ganciulescu