Nicolas Henin, jurnalistul francez fost ostatic al ISIS, avertizează asupra pericolului terorist în Europa

Nicolas Henin, jurnalistul francez fost ostatic al organizaţiei teroriste Stat Islamic, avertizează că există în prezent în Europa jihadişti care probabil încearcă să comită acte teroriste. El spune că este nevoie de mobilizarea şi colaborarea serviciilor de informaţii pentru a-i detecta la timp. Jurnalistul francez este cel care l-a recunoscut pe autorul atentatului terorist de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, de acum doi ani, ca fiind cel care l-a torturat în timpul captivităţii.
Zece luni ostatic al organizaţiei teroriste Statul Islamic în Siria, alături de alţi jurnalişti, Nicolas Henin vorbeşte cu emoţie şi prea puţin despre acea perioadă. Invitat la Televiziunea publică belgiană, jurnalistul francez afirmă că intenţia organizaţiei teroriste Statul Islamic este să se apropie de marile comunităţi musulmane din Europa, aflate în logica unui război civil.
Nicolas Henin: „O populaţie prezentă în ţările noastre, aflată în stare de revoltă, de respingere a sistemelor noastre, o populaţie care se simte exclusă, marginalizată, deşi mulţi dintre ei au crescut sau s-au născut aici. Organizaţia îi recrutează, vorbindu-le de martirizare, pe fondul unei autovictimizări”.
Întrebat ce crede despre declaraţia Departamentului de Stat american, care îşi avertizează cetăţenii despre posibile atentate teroriste în Europa, jurnalistul francez a răspuns:
Nicolas Henin: „Avem azi, pe sol european, aproape sigur terorişti care sunt gata să acţioneze, fie că s-au întors din Siria sau nu. Cine sunt ei, câţi sunt, unde vor ataca, acestea sunt puncte dificile, pe care serviciile noastre de informaţii trebuie să le rezolve.
Realizator: Nu trebuie să uităm însă, mai spune Nicolas Henin, că ei urmăresc să terorizeze populaţia, să schimbe starea de spirit, mentalitatea societăţii ţintă”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 iunie)