Liderii politici le-au cerut românilor să meargă la vot

Liderii politici le-au cerut astăzi românilor să meargă la vot pentru a-şi alege primarii şi consilierii locali. Angela Matei a urmărit declaraţiile politicienilor la ieşirea de la urne.

Reporter: Premierul Dacian Cioloş a votat dimineaţă la o secţie din Zalău. El şi-a exprimat speranţa că vor merge la vot toţi cei care au acest drept.

Dacian Cioloş: Dincolo de ce putem face pe parcursul mandatelor aleşilor locali, acum este momentul să ne spunem punctul de vedere cel mai consistent. Sper să avem o dinamică mai bună pentru alegerile parlamentare.

Reporter: Şi copreşedintele PNL alina Gorghiu i-a îndemnat pe alegători să iasă la vot, mai ales că, acum, primarii se aleg într-un singur tur de scrutin.

Alina Gorghiu: Vă îndemn pe toţi să veniţi la vot, să votaţi util, să votaţi cu raţiunea şi cu sufletul, în acelaşi timp. Şi să ştiţi un lucru: cei care stau acasă şi dau acel vot de blam nu decid. Doar cei care vin la vot pot decide soarta comunităţii lor. Aşa că vă rog să vă implicaţi şi să alegeţi în primul rând oameni oneşti şi cinstiţi.

Reporter: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a votat la Turnu Măgurele, cu speranţa că cetăţenii vor alege reprezentanţi serioşi şi responsabili în administraţia locală.

Liviu Dragnea: Sper ca toţi românii, astăzi, să voteze pentru dezvoltarea comunităţilor lor. Sunt patru ani importanţi pentru România, patru ani în care se pot realiza multe proiecte, patru ani în care oamenii pot avea o viaţă mai bună. Aşa cum am votat şi eu, sper ca românii să voteze oameni serioşi şi oameni responsabili, oameni care nu vând iluzii, oameni care nu mint, oameni cinstiţi, corecţi.

Reporter: La Bucureşti, după ce şi-a exercitat dreptul la vot, copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat îngrijorat de prezenţa slabă la urne.

Călin Popescu-Tăriceanu: Fac un apel către toţi cetăţenii, către toţi bucureştenii, să meargă la vot, pentru că, numai prin opţiunea lor, vor putea să dea o perspectivă, cel puţin în măsura în care îşi doresc, către viitorul comunităţilor noastre locale.

Reporter: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre aşteptările pe care le are de la cei care vor conduce administraţia locală.

Kelemen Hunor: Aşteptăm să construiască mai departe acele infrastructuri-cadru în fiecare localitate, de care au nevoie oamenii ca să trăiască mai bine, ca să aibă un viitor predictibil şi ca să aibă posibilitatea fiecare să se simtă în siguranţă.

Reporter: Preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că este important ca cetăţenii să se prezinte într-un număr cât mai mare la vot.

Valeriu Steriu: Sunt decizii importante pe care le pot lua doar cei care se prezintă astăzi la vot. Deciziile acestea sunt date de oamenii care vin şi, într-adevăr, îi îndemn pe români să iasă astăzi cu toţii la vot.

Reporter: Şi preşedintele PMP, Traian Băsescu, a vorbit despre importanţa prezenţei la urne, subliniind că cetăţenii pot produce, prin votul lor, schimbarea pe care o doresc.

Traian Băsescu: Sper foarte mult că aceste alegeri locale vor fi momentul în care electoratul din România, având ştampila în mână, va elimina el partidele şi candidaţii care au dosare penale.

Reporter: În următoarele ore, este aşteptat să voteze şi preşedintele Klaus Iohannis.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 iunie