2016. június 6

Klaus Iohannis államfő luxemburgi látogatása

Klaus Iohannis államelnököt hétfőn Henrik luxemburgi nagyherceg fogadta, aki ez alkalommal átadta a román államfőnek az „Arany Oroszlány” Érdemrendet, amely  a Luxemburgi Nagyhercegség legmagasabb kitűntetése.Klaus Iohannis a nap folyamán Xavier Bettel miniszterelnökkel, a képviselőház elnökével, a külügyminiszterrel, valamint Luxemburg polgármesterével folytat megbeszéléseket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

A szociáldemokraták megkezdik a tárgyalásokat a megyei tanácsi többség megalakitásáért

A Szociáldemokrata Párt (PSD) már holnap tárgyalásokba kezd a megyei tanácsi többség megalakitásáért, közölte Liviu Dragnea pártelnök.”14 megyében a PSD egyedül alkothat többséget és kinevezheti a megyei tanácsok elnökeit is, mig további 11 megyében a többséget csakis az ALDE-val (Liberálisok és Democraták Szövetsége) hozza létre. Ugyanakkor még két megyében alkothatunk többséget az ALDE-val és az UNPR-vel (Románia Fejlődéséért Országos Szövetség). Ami a megyi tanácsokat illeti, a PSD 19 elnöki mandátumot szerzett. A többség megalakitásáért, a PSD nem trágyal a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP)”, tájékoztatott Liviu Dragnea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

Román rendőrök vesznek részt a franciaországi nemzetközi küldetésben

Hétfőtől 20 román rendőr vesz részt Franciaországban egy újabb nemzetközi misszióban. Az augusztus 26-ig tartó küldetésben a román rendőrök olyan bűnügyi esetekben segitenek francia kollégáiknak, amelyekben román állampolgárok is rész vettek. Ebben az időszakban Franciaországba utazik kilenc csendőr is, akik a közrend fenntartásában segitik majd a francia csendőröket a Európai Labdarugó Bajnokág mérközésein.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

Önkormányati választások 2016

A Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjei – a párt párhuzamos szavazatszámlálása szerint – 15 polgármesteri tisztséget szereztek a vasárnapi romániai önkormányzati választásokon. Mint Biró Zsolt pártelnök elmondta, a párt valamennyi polgármesterjelöltje más magyar jelöltekkel versenyezve győzedelmeskedett. Gyergyószentmiklóson és Tusnádfürdőn az RMDSZ támogatását is élvezte az MPP jelöltje, Székelyudvarhelyen és Szentegyházán pedig az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) koalícióban nyertek. Az Erdélyi Magyar Néppárt politikai súlyának megőrzéseként értékelte Szilágyi Zsolt pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján azt, hogy az EMNP megközelítőleg annyi önkormányzati képviselői mandátumot szerzett a vasárnapi önkormányzati választásokon, mint négy évvel ezelőtt. Az EMNP négy évvel ezelőtt mintegy 230, most pedig 210-220 képviselői mandátumot szerzett. Kelemen Hunor szerint a vasárnapi önkormányzati választások egyelőre nem hivatalos eredményei azt igazolják, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „azonos hullámhosszon van” a választókkal. Az RMDSZ elnöke kolozsvári sajtótájékoztatón foglalta össze a szövetség eredményeit, s mint elmondta: az eddig ismert eredmények szerint a szövetség megőrizte vezető szerepét az erdélyi magyar politikai szervezetek között. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.06)

Rozalia Gănciulescu