Revista presei internaţionale – 6 iunie 2016

Tratative şi alegeri – acestea par a fi genul de evenimente care au atras în mod special atenţia presei internaţionale şi, în acest context, subiectele nu lipsesc.
Tratative oficiale au început, duminică, între Statele Unite şi China, iar convorbirile vor dura trei zile, după cum relevă publicaţia americană „The Wall Street Journal”. Dar ziarul subliniază că aceste tratative anuale, „devenite tradiţionale începând din anul 2009, se desfăşoară sub semnul tensiunilor, din cauza îngrijorării legate de pretenţiile Beijingului în Marea Chinei de Sud”. Parcă presimţind tensiunile menţionate de cotidianul american, ziarul chinez „People’s Daily” citează o declaraţie a Ministerului chinez de Externe, prin care acesta a cerut Statelor Unite şi Japoniei „să nu mai arate cu degetul spre demersurile Chinei din Marea Chinei de Sud. Ţările din afara zonei trebuie să-şi respecte angajamentele şi să nu facă declaraţii iresponsabile pe tema suveranităţii teritoriale”.
Dar alegerile desfăşurate ieri în mai multe ţări par să fi fost urmărite cu mare atenţie. Ziarul american”The Los Angeles Times” informează că, „la alegerile locale de ieri, programate în Mexic, partidul de guvernământ a încercat să îşi consolideze poziţia, în timp ce opoziţia de stânga speră să-şi adjudece sufragiile mexicanilor. Alegătorii vor trebui să-i aleagă pe guvernatorii a 12 din cele 32 de state ale ţării, împreună cu sute de primari şi de consilieri locali”. Dar, după cum remarcă ziarul american, „campania a fost marcată de acuzaţii reciproce şi de urmărirea unor convorbiri telefonice care au devăluit legăturile unor candidaţi cu carteluri ale drogurilor”. Un ziar mexican, „Aristegui Noticias”, vorbeşte însă despre lucruri şi mai grave: „Descalificări şi cumpărări de voturi coloreză panorama electorală din 2016”, titrează ziarul. Iar relatările de acest gen continuă: „atac armat asupra sediului Partidului Revoluţiei Democratice din localitatea Xalapa” sau: „localitatea Tamaulipas, între focurile încrucişate ale campaniei electorale şi bandelor criminale”.
În schimb, alegerile locale din Italia, desfăşurate tot ieri, chiar dacă importante, nu au fost marcate de asemenea incidente. După cum informează ziarul italian „Corriere della Sera”, „scrutinul a vizat numirea a 1342 de primari şi a tot atâtea consilii municipale”. Ziarul subliniază că „alegerile reprezintă totodată un test şi pentru guvernul premierului Matteo Renzi”. Dar publicaţia „Il Sole Venti Quattro Ore” pare să îl contrazică, citându-l pe însuşi premierul italian care afirmă: „Votul nu vizează guvernul”. Iar în ziarul „La Repubblica”, premierul Renzi este şi mai tranşant: „Nu merităm să avem cel mai sump parlament din lume şi, dacă noi câştigăm alegerile, un politician din trei va pleca acasă. De-asta sunt toţi împotriva mea”.
Deşi nu a putut publica informaţii legate de rezultatele fie şi parţiale ale alegerilor locale din România, presa internaţională nu a neglijat evenimentul. Iniţial, ziarele străine nu remarcaseră decât faptul că, „la Drăguşeni, o localitate cu 2.500 de locuitori, alegătorii au de ales între trei candidaţi, dar numai un singur nume, întrucât toţi trei se numesc Vasile Cepoi”, aşa cum puteam citi de exemplu în ziarul britanic „Daily Mail”. Cotidianul francez „Le Monde” se ocupă însă mai serios de eveniment, subliniind că, în privinţa primăriei Bucureştiului, sondajele o dădeau drept favorită pe Gabriela Firea, candidata unei alianţe a social-democraţilor. Şi tot „Le Monde” observă: „În pofida problemelor lor judiciare, numeroşi candidaţi s-au prezentat totuşi în faţa electoratului”. Citat de acelaşi ziar, un analist politic remarcă: „încă nu am atins nivelul de cultură civică necesar pentru a exercita presiuni asupra candidaţilor, ajungând până la a-i convinge să nu mai candideze”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR