Tort cu două feluri de ciocolată şi cireşe

Acest tort este aproape… aproape ideal pentru dietă, nu conține nici un pic de făină şi dacă nu am ține cont de câteva ingrediente de care am avut nevoie pentru a lega mai bine crema, am mânca din el şi am slăbi! (dar să nu exagerăm)

Vom prepara două straturi de blat cu ciocolată amăruie – peste 75% cacao – despre care se ştie ca nu îngraşă. Pentru fiecare blat avem nevoie de următoarele:

4 ouă

80 de grame de ciocolată amăruie

(înmulțind cu 2: 8 ouă şi 160 de grame de ciocolată în total)

Ciocolata se topeşte la bain marie. Ouăle se separă. Gălbenuşurile se amestecă cu ciocolata topită (după ce s-a răcit puțin). Albuşurile se bat spumă si se adaugă în amestec. Se coc pe rând blaturile la foc mic, într-o tavă de tort cu fundul detaşabil, tapetată cu hârtie de copt şi unsă pe margini cu unt şi presărată cu pesmet. Blatul trebuie să aibă o consistență pufoasă. Nu se ține la cuptor mai mult de 10 minute (depinde de cuptor). Se lasă la răcit şi apoi se desprinde cu mare grijă foaia de copt de pe fundul blatului (aici este nevoie de un pic de dexteritate)

DSCI2992Pentru cremă avem nevoie de:

3 ouă

20 de grame de unt

80 de grame de ciocolată albă

6 linguri de brânză de vaci

60 de grame de zahăr pudră

La fel ca şi pentru blat, ciocolata se topeşte la bain marie, se amestecă cu gălbenuşurile şi apoi cu albuşurile bătute spumă. Dar pentru a obține mai multă consistență, se mai amestecă puțin crema pe foc cu cele 20 de grame de unt, apoi se lasă să se răcească şi se adaugă zahărul pudră şi brânza de vaci. Se amestecă totul foarte bine cu telul.

Se asamblează tortul: peste primul blat se întinde aproximativ o treime din cremă, deasupra se poate pune puțină dulceață de afine (opțional), se aşează deasupra al doilea blat şi se unge totul cu restul cremei de ciocolată albă. Se ornează cu cireşe proaspete din belşug (scoatem sâmburii în prealabil!)

 

Poftă bună!

Daniela Sîrbu