2016. június 8

A képviselőház plénuma  megszavazta működési szabályzatának módositását

A képviselőház szerdán megszavazta a megszervezésére és működésére vonatkozó szabályzatának módositását, abból a meggondolásból, hogy a jövőben egyszerűbb legyen a házelnök felmentése.E döntés napirendre tűzése Valeriu Zgonea jelenlegi házelnök elégedetlenségét váltotta ki,  mivel – mint mondotta – az eljárás illegális, hiszen nem irta alá az egyik kezdeményező, amit a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői visszautasitottak. A javaslat szerint, a képviselőház elnöke felmenthető tisztségéből, amennyiben már nem tagja annak a parlamenti frakciónak, amely  a parlamenti tisztségek betöltéséről kötött politikai megállapodás során szerezte meg e funkciót. Valeriu Zgonea házelnök szerint a képviselőház szabályzatát módositó tervezetet illegálisan tűzték napirendre, ami veszélyes precedens teremt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

Az erdészeti egyesületek képviselői létrehozták az Erdők és Vidékfejlesztés Tanácsát

Az erdészeti egyesületek képviselői szerdán létrehozták az Erdők és Vidékfejlesztés Tanácsát, melynek célja e területre vonatkozó szakpolitikák és stratégiák kidolgozása. A tanácsban részt vesznek erdőtulajdonosok, fafeldolgozó cégek és civilszervezetek. Cătălin Tobescu, a Nostra Silva Egyesület alelnöke szerint a hatóságok nem tesznek elég erőfeszitést az illegális erdőkivágások megfékezéséért, s a most létrehozott tanács hozzá akar járulni, egyebek mellet, az erdőradar ellenőrzőrendszer működésének javitásához.”Az erdészet és a faipar az utóbbi három évben folyamatosan válságban van az illegális fakitermelés miatt”, fűzte hozzá Cătălin Tobescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

Kétlépcsős közalkalmazotti bérkiigazításról döntött a kormány

Kétlépcsős közalkalmazotti bérkiigazításról fogadott el sürgősségi rendeletet szerdán a kormány. Dragos Pîslaru munkaügyi miniszter bejelentése szerint a rendelet 650 ezer munkavállalónak, a közalkalmazottak több mint felének jelent béremelést. A korrekció első ütemét augusztustól, a másodikat 2017 decemberétől ültetik léptetik életbe. A rendelet megszünteti az egy munkahelyen, azonos beosztásban dolgozó, azonos tapasztalattal rendelkező közalkalmazottak bére közötti különbségeket. A miniszter szerint a sürgősségi rendelet hatályba lépése az idén 870 millió lejes, mig 2017-ben 2,3 milliárd lejes költségvetési többletkiadást feltételez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

Sztrájkőrséget áltak a Pro Lex szakszervezet tagjai a kormány székháza előtt

A Pro Lex szakszervezethez tartozót mintegy 50 rendőr szerdán sztrájkőrséget állt a kormány székháza előtt, elégedetlenségüknek adva hangot a közszféra bérezésére vonatkozó sürgösségi kormányrendelet miatt. A tiltakozás mindössze 20 percig tartott, mivel a Polgármesteri Hivatal nem engedélyezte az akciót. Vasile Lincu, a Pro Lex elnöke elmondta, hogy eléghedetlenségük abból adódik, hogy a munkaügyi minisztérium úgy döntött: a felére csökkenti a rendőröknek és a katonáknak igért 20%-os béremelést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

Egyszerű bizalmatlansági inditvány a mezőgazdasági miniszter ellen

A képviselőház 189 szavazattal, 11 ellenében és 89 tartózkodás mellett elfogadta Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditvány, mivel elégedetlen munkájával.A balközép Szociáldemokrata Párt (PSD) által beterjesztett indítványt nagy többséggel szavazta meg a testület. A miniszter mellett a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái sem álltak ki, a liberálisok tartózkodtak a szavazásnál. Irimescunak főleg azt rótták fel, hogy késik a gazdáknak járó állami támogatások kifizetése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.08)

Rozalia Ganciulescu