LE MONDE: În România, aleşii corupţi nu sunt sancţionaţi la urne

Într-o Românie angajată într-o dură campanie anticorupție, alegătorii nu au ezitat, duminică 5 iunie, la alegerile municipale, să voteze mai mulți primari condamnați pentru corupție. Râmnicu Vâlcea, un oraş din centrul ţării, este din nou în mâinile lui Mircia Gutău, condamnat de două ori la închisoare, pentru corupție. Același scenariu, la Craiova, în sud-est, la Brașov și Târgu Mureș, în centru, sau Deva, în vest. Marea surpriză este victoria lui Victor(!) (Cătălin, nr) Cherecheș din Baia Mare, oraş important din nord-vest. Aflat în închisoare pentru luare de mită, el a fost reales cu 70% din voturi. Partidul Liberal a încercat recent să adopte o lege care să le interzică politicienilor condamnați să candideze, dar s-a lovit de opoziţia socialiștilor.

„Opinia publică nu pare să acorde prioritate luptei împotriva corupției”, spune analistul politic Cristian Pârvulescu. Cu toate că, potrivit sondajelor de opinie, corupția este un flagel care deranjează majoritatea românilor. Parchetul Național Anticorupție (DNA) este o instituție foarte populară în țară. În ultimii patru ani, mai mult de 3.000 de miniștri, deputați, senatori, primari și oficiali de rang înalt, care se credeau intangibili, au ajuns la închisoare.

Surprize la Bucureşti

Dar operaţiunea „mâinile curate” condusă de procurori nu a fost suficientă pentru a curăţa clasa politică. Partidul Social Democrat (PSD), moştenitor al fostului Partid Comunist, controlează majoritatea parlamentară din 2012 și a încercat, în repetate rânduri, să blocheze acțiunea procurorilor, cedând în cele din urmă în faţa presiunilor din partea Comisiei Europene și Washingtonului. PSD a ieşir învingător în alegerile locale, cu un scor de peste 40% la nivel național, acest lucru dându-i un impuls puternic înainte de alegerile parlamentare, programate pentru luna noiembrie. Socialiștii au câștigat primăria Bucureștiului și primăriile din cele șase sectoare ale capitalei, o premieră de la căderea dictaturii comuniste, acum un sfert de secol. „Aceasta este o victorie istorică”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele PSD, după anunțarea rezultatelor. În luna aprilie, el a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru încercarea de fraudare, în 2012, a rezultatelor unui referendum.
Opoziția liberală a câștigat 32% din voturi și a fost învinsă la București, un oraș care vota constant cu dreapta. De fapt, din capitală a venit una dintre cele mai mari surprize ale alegerilor. Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), un partid mic creat în urmă cu șase luni, de Nicuşor Dan, un matematician tânăr din societatea civilă, a câștigat 29% din voturi și este pe locul al doilea. Această formațiune politică anti-sistem are vântul în pânze și dejoacă calculele principalelor partide. „Noi nu vom face niciun compromis”, a declarat Nicuşor Dan, luni. Uniunea Salvați Bucureștiul va deveni Uniunea Salvaţi România./Autor: Mirel Bran, corespondent la Bucureşti.

LE MONDE (Franţa), 7 iunie 2016