Premiera Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse…

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră, marţi, 14 iunie 2016, de la ora 19:00, la Radio România Cultural, în seria Biografii, memorii, spectacolul Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse… Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric. În distribuţie: Maria Ploae, Mihai Bica, Constantin Dinulescu, Bogdan  Durlicioiu. Interpretarea muzicii psaltice: Dimitrie Voicescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi producător: Magda Duţu.

Olga Greceanu, născută la 17 august 1890 la Mănăstirea Nămăieşti, a plecat la Domnul în 1978, la 16 noiembrie. În perioada dintre cele două războaie mondiale a fost unul dintre cele mai cunoscute nume ale artei plastice româneşti.

Ca pictoriţă, Olga Greceanu a abordat genul cel mai dificil, al compoziţiei monumentale. Lucrările sale se disting prin ataşamentul artistei faţă de subiectele specific naţionale, pictate în forma frescelor vechilor zugravi români. Pictura de inspiraţie religioasă i-a adus în amurgul vieţii, în 1968, titlul de pictor autorizat al Patriarhiei, cu dreptul de a picta orice biserică. A lucrat, în ultimii zece ani de viaţă, la frescele a 33 de biserici. La 80 de ani urca pe schelă şi dirija cu autoritate lucrul echipei. Prin scrierile sale a transmis adevărurile evanghelice. Pentru felul cum propovăduia Cuvântul lui Dumnezeu a fost onorată cu distincţia Crucea Patriarhală şi, cu binecuvântarea a doi Patriarhi, Nicodim şi Iustinian, de a predica în orice biserică.

În 1933, în urma unui pelerinaj în Egipt şi Israel, a publicat o carte de amintiri de pe meleagurile faraonilor şi din Ţara Sfântă, intitulată Pe urma paşilor Tăi, Iisuse… Betleem, Nazaret, Capernaum, Marea Moartă, Muntele Măslinilor, Sfântul Mormânt şi toate celelalte locuri biblice, spre care şi astăzi pornesc milioane de pelerini. La Ierusalim, Olga Greceanu a fost printre martorii privilegiaţi ai pogorârii Luminii Sfinte în Biserica Învierii, în Sâmbăta Mare a Sfintelor Paşti. A scris apoi Dicţionarul Biblic, în 8 volume, la care a trudit 30 de ani. Predicile, cuvintele de învăţătură, tâlcuirile pe care Olga Greceanu le-a rostit în biserici au fost strânse într-un volum intitulat Meditaţii la Evanghelii.

Scenariul Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi Iisuse…  porneşte de la jurnalul de amintiri din Egipt şi Israel. Spectacolul radiofonic, realizat în concepţia lui Dan Puric, este o frescă a mântuirii neamului omenesc.

„Olga Greceanu – o femeie excepţională, o româncă adevărată… Ideea lui Costin Manoliu de a propune acest text este absolut remarcabilă, pentru că pune în circulaţie o mărturisire a sufletului românesc, în dimensiunile lui mature, adevărate, sensibile… Sunt convins că nobleţea Olgăi Greceanu, va înălţa inimile ascultătorilor” – consideră Dan Puric.

Luni, 13 iunie 2016, de la ora 11:00, la clubul de la Hotelul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din Bucureşti, va avea loc audiţia cu public, în prezenţa actorilor, regizorului Dan Puric şi a echipei de realizatori.