Tawakkul Karman, o femeie puternică

A început sesiunea. Viitorii noştri colegi, masteranzi la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, au acceptat să dea un „examen” scris  pentru site-ul nostru. Timp de 14 zile vom publica 14 poveşti aflate de unii dintre cei mai tineri jurnalişti în devenire. Vă invităm să le descoperiţi.

/ AFP PHOTO / JOSEP LAGO
/ AFP PHOTO / JOSEP LAGO

Pentru această femeie nu a fost imposibil să spună cu voce tare „nu” atunci când trebuia. A avut ca scop realizarea păcii, solicitand drepturile omului in Yemen.

Tawakkul s-a născut pe 7 februarie 1979, în Taiz, şi este membru al partidului Al-Islah.

Este prima jurnalistă yemenită care a scris numeroase articole împotriva regimului din ţara sa.

În anul 2011 a câştigat premiul Nobel pentru pace împreună cu preşedintele liberian, Ellen Johnson Sirleaf, şi activista liberiană, Gbowee Lima pentru lupta lor pașnică pentru drepturile omului, în special drepturile si protecția femeilor, dar şi pentru participarea la activităţi din sfera politică.

Tawakkul a pus bazele unei organizații numite „Jurnaliste fără bariere”, ce are ca scop participarea la rezolvarea problemelor legate de încălcarea drepturilor omului. Organizaţia pune accent pe libertatea de opinie şi libertatea de exprimare, prin intermediul mass-media, pentru a informa societatea referitor la procesul de schimbare, la cultură şi la educație.

Tawwakul a participat la diverse conferințe pe teme privind reformele politice din lumea arabă şi lupta împotriva corupției.

Ea face parte din diverse organizații jurnalistice, atât în Yemen, cât şi în străinătate. Totodată, este unul dintre primii protestatari care a solicitat schimbarea guvernului yemenit şi demisia președintelui, Ali Abdullah Saleh.

În acea perioadă (2011) a condus multe demonstrații pașnice organizate săptămânal într-un spatiu numit, „spaţiul libertății”.

În acel loc se adunau foarte multi jurnaliști, activiști ai societății civile, politicieni şi alte persoane care aveau cerințe şi probleme legate de drepturile omului.

Tawakkul a devenit un lider de opinie remarcabil în urma revoluției din 2011 din Yemen, fiind unul dintre conducătorii manifestațiilor. Din cauza activităților sale împotriva guvernului a fost arestată de către forțele de ordine si acuzată de „organizare de manifestații ilegale, nepermise şi organizarea de actiuni ce subminează pacea socială”..

A fost eliberată apoi datorită presiunii civile asupra autorităților yemenite.

Jurnalista a fost amenințată de către fostul președinte yemenit, Ali Abdullah Saleh, printr-un apel telefonic, cu arestarea la domiciliu şi cu moartea.

AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Pentru activitățile sale a fost plasată de către revista americană Time pe primul loc într-un clasament privind femeile revoluționare în istoria arabă.

Tawakkul a primit distincţia de doctor Honoris Causa al Universităţii Albeta din Canada, în anul 2012, și premiul pentru „Curaj” din partea Ambasadei SUA din Yemen. În anul 2013, Tawakkul a fost selectată de către Organizația Reporteri fără frontiere ca fiind una dintre cele șapte femei care au realizat schimbări in lume. Desigur, nu îi este deloc uşor, ca femeie, într-o societate cu multe bariere sociale, denumite „tradiție” şi „religie”, într-o societate arabă în care drepturile omului sunt încălcate, iar drepturile femeilor nu sunt recunoscute.

Cu toate acestea, Tawakkul, iniţial o simplă jurnalistă cu multă bunăvoinţă şi speranță pentru schimbare, a devenit membră în cadrul Comitetului consultativ al Organizației Națiunilor Unite care se ocupă cu creionarea unei noi viziuni de dezvoltare la nivel Mondial.

Autor: Amani Al-Şarmani