2016. június 10

Dacian Cioloş a helyszinen tekinti meg a román-francia mérközést 

A franciaországi labdarugó Európa-bajnokságot megnyitó, péntek esti román-francia mérközést Dacian Cioloş miniszterelnök Franciaország nemzeti stadionjának tribünjéről tekinti meg. Párizsi látogatásának második napján, pénteken, a román miniszterelnök Francois Hollande francia elnökkel folytat megbeszéléseket az Elysée palotában, majd együtt indulnak a Saint-Denis-i Stade de France stadionba, ahol megtekintik Franciország és Románia nyitómérkőzését. Francia Hollande elnök péntek délelőtt felhivta a szakszervezetek figyelmét, hogy ne veszélyeztessék az Európa bajnokság párizsi mérközéseinek lebonyolitását a munkaügyi reformmal szemben tartott megmozdulásokkal. Thierry Braillard francia sportminiszter is azt kérte a tiltakozóktól, hogy gondoljanak a szurkolókra, akik a labdarugó mérkőzéseket biztonságos körülmények között akarják megnézni. A francia-román csapatok találkozóját megelőzően Dacian Cioloş kormányfő Manuel Valls francia kollégájával megvitatja a román-francia Partneri Stratégia időszerűsitésének lehetőségét, amely már több éve, hogy hatályban van a két ország között. A román miniszterelnök ugyanakkor találkozik a Francia Agrárakadémia képviselőivel, valamint a november 13-i, párizsi merényletben életét vesztett román házaspár két árván maradt gyermekével. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

 Lazăr Comănescu részt vett a román-lengyel-török hármas találkozón 

Lazăr Comănescu külügyminiszter csütörtökön részt vett a román-lengyel-török hármas találkozón, amelyen a júliusi, varsói NATO-csúcstalálkozó előkészitése került teritékre. A találkozót Románia kezdeményezte még 2012-ben, a számottevően sok téma nemzeti megközelitésének összehangolása érdekében, annál inkább, hogy Románia partneri kapcsolatokat kötött Lengyelországgal és Törökországgal. Lazăr Comănescu a NATO és az EU, valamint a keleti partnerek közötti együtműködés erősitését szorgalmazta és kitért a Fekete-tenger stratágiai fontosságára az euroatlani biztonság szempontjából. Marcin Wilczek, Lengyelország bukaresti nagykövete a „Lengyelország és Románia” elnevezéssel tartott konferencián kihangsúlyozta, hogy a NATO-csúcstalálkozón a Szövetségnek meg kell találnia az Oroszországgal való viszonyban a megfelelő egyensúlyt a párbeszéd és az elbátortalanodás között. Mint hozzáfűzte: a NATO-csúcson intézkedés-csomagról kell dönteni a NATO fokozottabb részévételére és támogató képességére vonatkozóan. „Fenntartható NATO-kapacitásokra van szükség, amelyek szükség esetén gyorsan aktiválhatóak. Románia is szorgalmazza a NATO fokozottab jelenlétét, főleg a Fekete-ternger térségében”, hangsúlyozta  a lengyel nagykövet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10) 

A bankok a „korporativ vezetés elvének” alkalmazását kérik

A bankrendszer képviselői a „korporativ vezetés elvének” alkalmazását ajánlották a román hatóságoknak, mivel – mint vélték – ellenkező esetben megsérülhet a romániai demokratilus rendszer. Mihai Bogza, a Bankpost Igazgatótanácsának elnöke a Romániai Bankintézetek által szervezett vitán kijelentette, hogy a bankszektorban alkalmazott jó gyakorlatokhoz igazodó szabályokat nem tartják tiszteletben a közszférában. „Különböző állami intézményekben megszegik a törvényeket, eltekintenek az érdekkonfliktusoktól, hiányzik a felelősségvállalás és nem tartják szemelőtt a szakmai felkészültséget”, hangsúlyozta Mihai Bogza, aki példaként a 2010-ben elfogadott bértörvényt emlitette, amelyet évek óta nem alkalmaznak, s ezáltal megszegik a demokratikus elveket. Mi több, a törvények figyelmen kivül hagyása kihat egyes nemzetközi elkötelezettség tiszteletben tartására is. Mihai Bogza negativ példaként emlitette az igazságszolgáltatást is, amely azonos esetekben teljesen eltérő döntéseket hoz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

A Fekete-tengeren hadgyakorlatot tart a román hadiflotta az USA haditengerészetének részvételével

Június 13 és 17 között, a Fekete-tengeren hadgyakorlatot tart a román hadiflotta és az Egyesült Államok haditengerészete, amelyen az irányadó eljárásokat gyakorolják a román-amerikai tengeri erők közötti együtműködési képesség fejlesztése érdekében. A román hadiflotta a Mária királynő fregattal, négy hadihajóval, egy helikopterrel és egy búvárcsapattal vesz részt, mig a légifenyegetések elleni gyakorlatokon három, MIG21 Lancer tipúsú vadászrepülőgépet vet be. Az amerikai haditengerészetet az USS Porter romboló képviseli. Az orosz külügyminisztérium egyik képviselője kijelentette, hogy Moszkova helyteleniti az amerikai romboló fekete-tengeri részvételét és intézkedni fog. Az orosz hivatalosság ugyanakkor birálta a két amerikai repülőgépanyahajó jelenlétét is a Földközi-tengeren, a közelgő varsói NATO-csúcsértekezletet megelőzően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)