Gazprom Neft estimează că preţul petrolului va ajunge la 90-100 de dolari barilul peste zece ani

Experţii din cadrul companiei ruse Gazprom Neft estimează că preţul petrolului va ajunge la 90-100 de dolari barilul peste zece ani, la nivel mondial. Actualul preţ al petrolului de 50-60 de dolari barilul se va menţine pentru încă trei ani, a declarat preşedintele companiei Aleksandr Diukov, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri.

„Pentru o durată scurtă preconizăm un preţ de 50-60 de dolari barilul, iar pe viitor preconizăm o creştere de până la 90-100 dolari barilul”, a mai spus Diukov. Compania Gazprom Neft preconizează să mărească volumul extracţiilor de ţiţei pentru anul 2016, ajungând până la 59-60 milioane de tone, a mai spus Aleksandr Diukov.

„Dacă e să mă refer la planurile noastre din acest an, atunci trebuie să specfic că mizăm pe o creştere a volumului extracţiilor. După cum am mai spus,  acele proiecte pe care le-am realizat în anul 2015, investiţiile făcute au pus fundamentul pentru efectuarea de noi extracţii în anul 2016 şi în anii următori.  Potrivit estimărilor noastre, ritmul de creştere a extracţiilor va depăşi 5%, iar volumul extracţiilor va ajunge la limita de 85-86 milioane de tone de echivalent petrolier. Dacă e să ne referim strict la petrol, atunci în acest caz volumul extracţiilor va ajunge la 59-60 milioane de tone”, a spus reprezentantul conducerii Companiei Gazprom Neft.

De asemenea, Gazprom Neft preconizează să menţină în 2016 volumul de prelucrare a petrolului la nivelul volumului din 2015, având în vedere menţinerea unei volatilităţi ale pieţei. Gazprom Neft mai preconizează să compenseze total cheltuielile pe care le va face în cadrul proiectului Badra din Irak în anul 2018, a anunţat şeful companiei.

„Vom recupera total pagubele în 2018”, a mai spus Diukov. Gazprom Neft este interesat de proiectul Shangul şi Azar din Iran, dar Iranul nu a făcut deocamdată publice condiţiile de participare a Rusiei în cadrul acestor proiecte, a precizat preşedintele companiei. În ultimele cinci luni, Gazprom Neft a exportat în China 600.000 de tone de petrol, a mai spus Diukov. Compania va continua comercializarea de petrol către China transportându-l prin conducta „Siberia Occidentală – Oceanul Pacific”. Gazprom Neft continuă negocierile cu Vietnamul pe tema stabilirii unui parteneriat şi colaborări.

Agenţia de presă TASS – 10 iunie