Sprijin financiar pentru galerii românești selectate la ARCO Madrid 2017

arco madridInstitutul Cultural Român din Madrid anunță susținerea unei participări românești de anvergură la ediția cu numărul XXXVI a Târgului Internațional de Artă ARCO ce se va desfășura la Madrid în perioada 22 – 26 februarie 2017.

Institutul va susține maximum trei galerii românești selectate de Comitetul de organizare în secțiunile „Programul Generalˮ și/sau „Openingˮ prin suportarea cheltuielilor de chirie a standului. Selecția galeriilor participante va fi realizată direct de organizatorii târgului, galeriile interesate fiind încurajate să-și depună candidatura respectând procedurile de selecție și termenele publicate de organizatori. „Normelor generale de participare ale IFEMA” și „Normele specifice de participare” pot fi regăsite pe pagina de Internet a Târgului ARCO http://www.ifema.es/arcomadrid_01. Termenul de depunere a candidaturilor este 30 iunie 2016.

Galeriile care intenționează să participe la procedura de selecție a târgului trebuie să dovedească că au fost deschise fără întrerupere publicului minimum doi ani și că organizează minimum patru expoziții în decursul unui an, toate deschise publicului și gratuite, în intervalul orar standard.

Institutul Cultural Român va plăti direct organizatorilor cheltuielile aferente chiriei standului pentru cele maximum trei galerii românești selectate în secțiunile menționate, în baza unui contract ce va fi încheiat la începutul anului 2017 cu fiecare galerie și a Condițiilor de acordare a sprijinului. Galeriile beneficiare trebuie să fie înregistrate în România și să expună artiști români la ARCO 2017. Suma totală de sprijin nu poate depăși 10.000 EUR pentru fiecare dintre galeriile ce participă în „Programul Generalˮ, pentru standuri de tip SOLO/DUO, unde pot fi expuși maximum 2 artiști, ori 5.500 EUR pentru galeria ce va fi selectată în categoria „Opening”. Suma totală a sprijinului oferit de ICR nu va depăși valoarea de 30.000 EUR pentru un număr maxim de 3 galerii.

Condițiile detaliate de acordare a sprijinului financiar pot fi consultate pe pagina de Internet a Institutului Cultural Român de la Madrid: www.icr.ro/madrid/.

ARCO – în top 3 al celor mai vizitate târguri de artă contemporană din lume

ARCO este cel mai important târg de artă contemporană din Peninsula Iberică ce are drept misiune prezentarea artei contemporane și de avangardă a secolelor XX și XXI. Cu cei peste 110.000 de vizitatori în fiecare an, târgul se poziționează între primele 3 târguri cu cei mai mulți vizitatori la nivel mondial. Particularitatea acestei sărbători anuale a artei contemporane, pe lângă ordinul de mărime și calitatea sa, este aceea că este locul privilegiat de întâlnire între colecționarii din America de Sud și galeriile europene și nord-americane. La ediția din 2016, cele peste 200 de galerii participante au fost vizitate de 250 de curatori, colecționari, comisari și 150 de reprezentanți ai principalelor muzee care achiziționează opere de artă contemporană, directori și comisari de bienale. De altfel, volumul vânzărilor de artă la această ediție a depășit suma de 40 de milioane de euro.

Secțiunile pentru care Institutul Cultural Român oferă sprijin financiar sunt: „Programul Generalˮ, unde galeriile participante sunt selectate de un juriu format din profesioniști în cadrul apelului la candidauri, și „Openingˮ, care reunește galerii tinere, cu maximum 7 ani de existență, unde selecția este făcută de comisari desemnați de Comitetul organizator.

Detalii suplimentare puteți obține la:

Institutul Cultural Român de la Madrid

icrmadrid@icr.ro

Telefon: +34 917 589 566

http://www.icr.ro/madrid/

Facebook: IcrMadrid; Instituto Cultural Rumano