Măsuri de securitate extinse, după atacul armat de la Tel Aviv

Armata israeliană a impus închiderea totală a teritoriilor palestinene, pe perioada sărbătorii evreieşti Şavuot şi a începutului rugăciunilor musulmane de Ramadan, iar măsurile de securitate au fost extinse şi în zona Ierusalimului, după atacul armat de la Tel Aviv, în care au fost ucişi patru israelieni. Deşi atentatul a fost condamnat pe plan internaţional, decizia Israelului de a revoca permisele de intrare pentru palestineni a fost criticată de Naţiunile Unite şi de reprezentantul Franţei. Responsabilul ONU pentru drepturile omului susţine că restricţiile de mişcare pot spori frustrarea palestinienilor, într-o perioadă şi aşa tensionată. Israelul răspunde însă că sunt măsuri legitime de apărare a cetăţenilor în faţa terorismului.

Corespondenţă din Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – În toată perioada sărbătorii evreieşti de Şavuot, până duminică seara, punctele de trecere dinspre Cisiordania şi Fâşia Gaza rămân închise, excepţie fac doar cazurile umanitare. La Ierusalim, mii de poliţişti şi soldaţi din trupele de grăniceri au fost mobilizaţi pentru a preveni incidente la locurile sfinte. În vechea cetate a Ierusalimului, astăzi şi mâine, mii de evrei şi musulmani vor circula pe aceleaşi trasee, spre locurile de rugăciune, la Zidul Plângerii şi pe Muntele Templului. Pe de altă parte, Franţa şi-a exprimat nemulţumirea pentru decizia anulării celor 83.000 de permise de trecere acordate palestinienilor după atacul terorist de la Tel Aviv.

În opinia ministrului francez de externe, Jean-Marc Ayrault, decizia poate amplifica tensiunile. Măsurile adoptate au ca scop evitarea incidentelor şi se înscriu în politica de securitate a statului Israel. Ayrault a cerut comunităţii internaţionale să ofere o iniţiativă, care să permită părţilor reluarea negocierilor. Recent, a fost lansată la Paris o iniţiativă franceză care nu a mobilizat comunitatea internaţională, în măsura în care şi-au dorit gazdele. Guvernul israelian nu şi-a schimbat poziţia, respinge internaţionalizarea conflictului şi ideea unei soluţii impuse din exterior.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iunie