Revista presei internaţionale – 11 iunie 2016

Deşi atenţia opiniei publice este focalizată pe marile competiţii fotbalistice ale Europei, presa internaţională face loc unor evenimente politice şi militare de mare rezonanţă. Militari români şi americani vor desfăşura, săptămâna viitoare, antrenamente în Marea Neagră, în scopul dezvoltării interoperabilităţii dintre forţele navale ale celor două state, cu participare fregatei româneşti Regina Maria şi a distrugătorului american USS Porter. Marina SUA a adăugat că armata americană va avea două portavioane, Eisenhower şi Truman, şi în Marea Mediterană, luna aceasta, înaintea summit-ului de la Varşovia, subliniază Reuters. Rusia a reacţionat avertizând că va răspunde intrării vasului american în Marea Neagră, prin măsuri nespecificate, scrie Stars and Stripes. Moscova acuză SUA de o demonstraţie de forţă, pe fondul agravării tensiunilor cu NATO, titrează Newsweek. Rusia trebuie să-şi formuleze o poziţie echilibrată în legătură cu intrarea navelor americane în Marea Neagră, a declarat prim-adjunctul preşedintelui Comitetului pentru probleme internaţionale al Consiliului Federaţiei al Rusiei, Vladimir Djabarov, citat de Ria Novosti. Politicianul rus a reamintit faptul că şi Rusia îşi consolidează prezenţa în Marea Neagră. Ca atare, a sosit la Sevastopol fregata ‘Amiral Grigorovici’. „În plus, Crimeea devine un ‘portavion nescufundat'”, a declarat Djabarov, citat de Ria Novosti. Tensiunile dintre Washington şi Moscova au crescut în urma accelerării intervenţiei ruse în Crimeea şi Ucraina, în Marea Neagră, şi a activităţii militare ruse în Siria, explică USA Today. SUA ar putea solicita ajutorul Canadei pentru consolidarea noii forţe a NATO în Europa de Est, anunţă Reuters şi explică: În pofida amplelor exerciţii desfăşurate luna aceasta în estul Europei, alianţa avansează încet în constituirea forţei de rotaţie de patru mii de militari în Polonia şi statele baltice, din motive financiare. Canada analizează opţiuni de a contribui la apărarea consolidată a NATO, notează Reuters. Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va întâlni cu liderul rus, Vladimir Putin, săptămâna viitoare, cu ocazia Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, anunţă EUObserver. Va fi prima dată, după 19 luni, când cei doi lideri vor sta faţă în faţă, constată Europe Online Magazine. Totodată, generalul Philip Breedlove, fostul comandant al forţelor NATO din Europa, a adresat un apel prin care cheamă Alianţa să poarte un dialog cu Federaţia Rusă, scrie Russia Today. Breedlove a menţionat faptul că un punct esenţial de pornire către un dialog între SUA şi Federaţia Rusă pot fi alegerile prezidenţiale din Statele Unite, din luna noiembrie, precizează Ria Novosti.
La Luxembourg, la Consiliul JAI, miniştrii de Interne ai UE au decis întărirea controlului furnizării armelor, în urma atacurilor teroriste de la Paris şi Bruxelles, informează EUObserver. Noile reglementări ar trebui să faciliteze depistarea armelor obţinute ilegal. Măsurile trebuie să fie acum aprobate de Parlamentul European, adaugă The Wall Street Journal.
Marea Britanie a început sărbătorirea oficială a zilei Reginei Elisabeta a II-a, cu o ceremonie la Catedrala Saint Paul din Londra, care va fi urmată azi de parada publică anuală intitulată ‘Trooping the Colour’, scrie presa engleză. Între evenimentele planificate se numără şi o petrecere în aer liber, pentru zece mii de participanţi, duminică, lângă Palatul Buckingham. La paradă participă 1.400 de ofiţeri, 200 de cai şi 400 de muzicieni din 20 de orchestre, enumeră The Telegraph. Ceremonia dedicată suveranului britanic este un eveniment anual încă din 1760, iar Regina primeşte salutul regimentului de gardă la fiecare paradă, de când a urcat pe tron, cu 62 de ani în urmă, aminteşte The Telegraph.

RADOR – Cristina Zaharia