Declaraţii ale preşedintelui SUA, Barack Obama, după atacul armat din oraşul Orlando, Florida

Barack Obama: Deplângem masacrul. Suntem alături de familiile care caută răspunsuri. Suntem alături de oamenii din Orlando după atacul teribil asupra oraşului lor. Deşi e devreme în anchetă, putem spune că acesta a fost un act de teroare şi de ură. Ca americani, suntem uniţi în durere şi în furie şi vrem să putem să ne apărăm oamenii. Am terminat o întâlnire cu directorul FBI. FBI este la faţa locului şi desfăşoară o anchetă împreună cu oamenii legii din Florida. Încă aflăm toate faptele. Ancheta este în curs. Nu am ajuns la nici o concluzie. Nu ştim exact care sunt motivaţiile crimei. FBI investighează acest act drept un act de terorism. Nu ştim dacă există o inspiraţie sau afiliere la grupuri teroriste. Ceea ce este clar este că era o persoană plină de ură. O să aflăm cum şi de ce s-a întâmplat acest lucru şi ne vom duce după fapte.

Am vorbit astăzi cu primarul din Orlando, bunul meu prieten şi i-am trimis codoleanţele poporului american. Putea fi oricare dintre comunităţile noastre. I-am spus că poate conta pe orice ajutor de care are nevoie pentru astăzi şi pentru toate zilele care vor veni. Mi-am exprimat şi gratitudinea faţă de poliţişti, faţă de echipele de salvare care s-au aruncat în faţa răului pentru a salva vieţi şi pentru a opri carnagiul. Este tipul de sacrificiu pe care forţele noastre de prim ajutor îl fac în fiecare zi. Aceasta este o zi deosebit de grea pentru americani, pentru populaţia gay sau transgender. Atacatorul a lovit un loc în care oamenii veneau să cânte, să danseze şi să se bucure. Locul în care a lovit este mai mult decât un loc al distracţiei, este un loc al solidarităţii, un loc în care oamenii vin să-şi arate solidaritatea şi să celebreze viaţa.

Aceasta este un reminder că orice american, indiferent de rasă, religie sau orientare sexuală este un atac asupra noastră, a tuturor şi asupra valorilor fundamentale care ne definesc. Nici un act de ură sau de teroare nu va schimba cine suntem şi ne defineşte ca americani. Ziua de astăzi marchează cel mai mare atac din istoria SUA. Atacatorul avea un pistol şi o puşcă de asalt. Aceasta este un reminder a cât de uşor este să obţii arme cu care poţi să loveşti în cinematografe, în şcoli sau în cluburi de noapte. Trebuie să decidem dacă asta este ţara pe care ne-o dorim. A nu face nimic nu este decizie pe care o putem lua. În zilele ce vor veni vom afla mai multe despre această tragedie, numele, feţele, cine erau. Bucuriile pe care le aduceau familiilor şi prietenilor şi cum făceau diferenţa în această lume.

Spuneţi o rugăciune pentru ei, spuneţi o rugăciune pentru familiile lor. Şi Dumnezeu să le dea puterea să îndure durerea, să ne dea tuturor puterea să fim alături de ei şi curajul de a schimba. Trebuie să demonstrăm că suntem definiţi ca ţară de vieţile lor, nu de ura care le-a luat vieţile. Mergem împreună şi ne inspirăm din actele sufletiste. În faţa urii şi a violenţei ne vom iubi unul pe celălalt. Nu vom ceda în faţa fricii şi vom sta uniţi ca americani pentru a ne proteja poporul şi naţiunea şi pentru a /acţiona/ împotriva celor care ne ameninţă. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe cei pe care i-am pierdut azi-dimineaţă, să aibă grijă de familiile lor şi de ţara noastră. Vă mulţumesc!

REALITATEA TV – 12 iunie