Din 13 iunie, propuneri de vară la Radio România Muzical

Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, îmbracă din 13 iunie garderoba de vară. Aveţi întâlnire cu seriile de emisiuni consacrate, cu emisiuni noi şi cu reluări ale unor succese din portofoliul Radio România Muzical. Vara 2016 înseamnă şi un număr impresionant – un adevărat record – de transmisiuni în direct de la mari evenimente internaţionale, precum Festivalurile BBC Proms şi Richard Wagner de la Bayreuth, Festivalul de la Salzburg sau cel de la Lugano.
De luni până vineri, dimineţile aduc matinalul “Musica viva” pentru toţi cei care iubesc muzica de bună calitate, alături de ştiri şi de un concurs cu premii atractive. Între orele 10.30-12.30, “Arpeggio” reuneşte înregistrări ale “Interpretului zilei” şi mari opusuri din istoria muzicii, pentru ca la “Polifonii” (orele 13.05-15.30), accentul să fie pus pe interpretarea şi creaţia românească. De la ora 15.30, în scenă intră “Concertele de 5 stele” – înregistrări recente de mare valoare primite prin Uniunea Europeană de Radio.
Marţi, de la ora 19.00: un strop de culoare la “Aquarela do Brasil” cu Berti Barbera, o emisiune care revine în propunerile estivale Radio România Muzical. Joi, de la ora 20.00, “Fila de calendar” este pretextul pentru a-i trece în revistă pe muzicienii aniversaţi în timpul săptămânii; iar luni, de la ora 19.00, este timpul pentru a asculta cele mai recente discuri cu muzică clasică, la “Music box”.
De luni până vineri, de la ora 10.00, este programat în reluare serialul “Bucureştiul muzical de altădată”, iar de la ora 12.30, “Vitralii” – o istorie a culturilor muzicale europene.
În weekend se deschide pe un spaţiu amplu “Grădina de sunete” (orele 10.00-12.30), iar două ore, sâmbăta şi duminica, de la ora 15.30, sunt dedicate unui “Portret de compozitor”. Iubitorii jazzului vor regăsi şi emisiunile consacrate preferate: “Jazz à la carte” (ora 12.30) şi “Planeta jazz” (ora 18.00).
Doar la Radio România Muzical pot fi ascultate în direct şi marile concerte de pe cele mai importante scene ale lumii. Pe 15 iulie debutează la Londra o nouă ediţie a festivalului BBC Proms, unul dintre cele mai cunoscute şi mediatizate festivaluri de muzică clasică din lume: la Radio România Muzical pot fi ascultate în direct nu mai puţin de 18 concerte din acest festival până în 10 septembrie. Dar şi alte festivaluri importante sunt aduse live pe frecvenţele Radio România Muzical: Festivalul Martha Argerich de la Lugano, Festivalul de la Verbier, Festivalul de la Salzburg, Festivalul Schleswig Holstein, Robecco Summer Series de la Amsterdam, Baltic Sea Festival. Şi nu mai puţin importantul şi aşteptatul festival Richard Wagner de la Bayreuth: între 25 iulie şi 1 august, Radio România Muzical preia în direct tetralogia “Inelul nibelungului”, “Parsifal”, “Tristan şi Isolda” şi “Olandezul zburător”.
Pentru iubitorii operei, şi alte propuneri cu spectacole în direct: “Carmen” de la Teatrul Regio din Torino (22 iunie), “La Juive” de Fromental Halevy de la Opera de Stat din Munchen (26 iunie), “Boema” de Puccini de la Opera de Stat din Viena (30 iunie), “Pelleas şi Melisande” de Debussy de la Festivalul Aix en Provence (7 iulie).
Pe site-ul Radio România Muzical (www.romania-muzical.ro), toate emisiunile pot fi reascultate în reluare, alături de 7 stream-uri on demand; continuă şi proiectul “Votează discul de muzică clasică al anului 2016” derulat online: cele mai noi şi bune discuri aşteaptă notele publicului, la finalul anului, doar votul publicului urmând să desemneze discul de muzică clasică al anului 2016.

RADOR (13 iunie 2016)