Forum economic internaţional, la Sankt Petersburg, sub auspiciile preşedintelui Vladimir Putin

Joi, începe la Sankt Petersburg, în Rusia, un forum economic internaţional de trei zile. Forumul se desfăşoară de 20 de ani deja sub auspiciile preşedintelui Federaţiei Ruse. Ediţia din acest an a afişat tema „În pragul unei noi realităţi economice” şi se desfăşoară în condiţii economice dificile din Rusia în urma embargourilor instituite de UE şi Statele Unite după anexarea Crimeii de către Rusia şi implicarea acesteia în operaţiunile separatiştilor din sud-estul Ucrainei.

Reporter: Alexandr Beleavschi – Mediile ruse afirmă că, în pofida sancţiunilor economice şi a presiunilor politice din partea Bruxellesului, Statelor Unite şi a unor guverne europene, la forum vor fi prezente zeci de mari companii occidentale. Dintre liderii politici vor fi prezenţi secretarul general ONU, Ban Ki-moon, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierul italian, Matteo Renzi. În centrul atenţiei se va afla participarea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi convorbirile sale cu preşedintele Vladimir Putin. Decizia lui Juncker de a merge în Rusia în condiţiile prelungirii iminente a sancţiunilor la apropiatul summit UE a atras asupra acestuia critici vehemente din partea adepţiilor liniei dure faţă de Moscova. În acelaşi timp vizita a fost salutată de adepţii relaxării sancţiunilor. Jean-Claude Juncker a declarat că vizita sa are un caracter preponderent economic şi în urma ei UE nu-şi va schimba politica faţă de Rusia. Decizia sa arată, însă că UE nu mai poate ignora atitudinile în favoarea relaxării sancţiunilor exprimate tot mai des de mediile de afaceri şi chiar de liderii anumitor ţări. O arată şi recentul vot din Senatul Franţei şi, mai semnificativ, declaraţiile ministrului german de externe,  Frank-Walter Steinmeier, care s-au pronunţat pentru ridicarea graduală a sancţiunilor pe măsura implementării acordurilor de la Minsk.

Pe de altă parte, fără a aştepta deciziile summitului Uniunii Europene, Rusia a decis prelungirea până la sfârşitul anului viitor a embargoului la produsele agro-alimentare din UE. Subiectul economic central al convorbirilor Putin-Juncker va fi, se pare, gazoductul North Stream 2, destinat alimentării cu gaze a UE prin Germania via Marea Baltică. Proiectul, la care participă Gazpromul şi câteva mari concerne occidentale se confruntă deja cu opoziţia Statelor Unite şi a ţărilor est-europene. Conform noii politici a Gazpromului, lansarea efectivă a proiectului va avea loc după obţinerea aprobărilor din partea Comisiei Europene, ceea ce revine în sarcina companiilor occidentale participante. Vladimir Putin şi Jean-Claude Juncker vor face un schimb de opinie în legătură cu relaţiile ruso-europene şi situaţiile din Siria şi Ucraina.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iunie