Viaţa unui motan cu funcţie pe Downing Street numărul 10

În mod oficial, celebra reşedinţă a guvernului Marii Britanii din Downing Street 10, are angajat un „vânător-şef de şoareci” (Chief Mouser), funcţie de deţinută de simpaticul motan Larry al premierului David Cameron, ale cărui îndatoriri constau, evident, în asigurarea unei zone libere de rozătoare. De-a lungul istoriei, doar câteva feline au avut privilegiul de a deţine acest titlu, deşi au mai existat pisici care şi-au asumat rolul eficient şi fără pretenţii.

Se pare că tradiţia datează din perioada domniei lui Henric al VIII-lea, odată cu numirea cardinalului Thomas Wolsey ca Lord Cancelar în 1515. Acesta era un mare iubitor de pisici şi se spune că era însoţit în permanenţă de ele. Felinele din suita cardinalului au îndeplinit pentru prima dată, oficial sau nu, rolul de apărători împotriva şoarecilor ai locuinţei guvernamentale.

În ciuda abilităţilor sale deosebite de prădător, pe baza cărora a fost selecţionat, actualul oficial, motanul Larry, a reuşit să prindă primul său şoricel abia după două luni de la învestitură, în 2011. Talentul său a început să fie pus la îndoială şi etica la locul de muncă intens monitorizată, după ce surse anonime au relatat că a fost surprins de mai multe ori dormind în timpul serviciului şi că a avut chiar o ieşire neprietenoasă faţă de un jurnalist. Cu toată publicitatea negativă, Larry a fost menţinut în funcţie, în apărarea sa fiind invocate alte talente pe care le are, precum întâmpinarea oaspeţilor sau testarea calităţii canapelelor pentru somn.

Dacă abilităţile de vânător lasă de dorit, Larry este foarte atent cu musafirii, pe care ştie să-i întreţină, mai ales pe copii. S-a constatat însă că nu e deloc prietenos cu oaspeţii de sex masculin, mai ales cu cei necunoscuţi, cu excepţia preşedintelui american, Barack Obama, cu care s-a înţeles de prima dată, spre suprinderea tuturor.

cat

Nu acelaşi lucru se poate spune despre premierul israelian, Benjamin Netahyanu, căruia i-a blocat intrarea în Downing Street 10, fiind nevoie de intervenţia unui gardian pentru a deschide calea oaspetelui.

În ce priveşte titlul oficial, registrele consemnează existenţa lui încă din 1929, când Trezoreria a autorizat o sumă fixă pentru „întreţinerea unei pisici eficiente”. Un motan numit Peter III a servit în slujba mai multor premieri britanici din 1946 până în 1964: Clement Attlee, Winston Churchill, Anthony Eden, Harold Macmillan şi Alec Douglas-Home.

Când actualul prim-ministru David Cameron a preluat funcţia în 2010, cabinetul din Downing Street nu avea un „vânător-şef”. Sybil, pisica aflată în serviciul public până în 2009, fusese lăsată la vatră pentru că, se spune, premierul Gordon Brown nu o simpatiza.

Pentru o perioadă, David Cameron nu a agreat ideea angajării unui nou „Chief Mouser”, dar mass media a relatat de câteva ori despre prezenţa şoarecilor în preajma locuinţei guvernamentale. În plus, surse din interior dezvăluiseră faptul că ar exista o puternică „grupare pro feline” pe Downing Street. Astfel, premierul a fost convins să numească un „vânător-şef” pe 15 februarie 2011, după o vizită la un centru de animale abandonate, de unde Larry a fost adoptat de familia Cameron. Nepotismul, iată, nu cunoaşte limite…

Acum câţiva ani, funcţia lui Larry a fost serios ameninţată de apariţia pe Downing Street a unei alte feline, mai tânara Freya, pisica ministrului de finanţe George Osborne – care locuieşte la numărul 11.
Pe lângă instinctul de prădător superior, Freya a dovedit şi înclinaţii spre politică, preferând să-şi petreacă timpul în spaţiile interzise, acolo unde erau discutate misiuni militare secrete sau subiecte strict confidenţiale.

Freya

Spre deosebire de curioasa Freya, Larry alegea să lenevească în dormitorul premierului. O tactică bună, se pare, pentru a-şi păstra locul călduţ şi titlul pretenţios, în ciuda oricăror realizări demne de a fi relatate. Rezultatele deosebite ale Freyei nu au putut fi însă ignorate şi cei doi au ajuns să împartă titulatura oficială în 2012. Cu toate acestea, convieţuirea nu le-a fost deloc uşoară, existenţa fiindu-le zdruncinată de o încăierare pe cinste, din care Freya a ieşit net învigătoare.

Din nefericire, în 2014, Freya a fost lovită de o maşină şi, deşi a supravieţuit, stăpânul său a decis să-i ofere libertatea de a trăi undeva în provincie.

De atunci, Larry continuă să işte controverse. Comportamentul său este de neiertat: nu a reuşit să protejeze Downing Street atunci când o egretă rătăcită şi-a făcut apariţia în zonă, a lipsit din post atunci când era nevoie de el pentru a prinde un şoricel (capturat ulterior chiar de ministrul Osborne). În ciuda eşecurilor repetate, Larry reuşeşte să-şi menţină funcţia – care nu este plătită, dar îi permite o viaţă de huzur – datorită protectorilor săi sus-puşi, în special a copiilor familiei Cameron.

Sursa: www.todayifoundout.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă