Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

„Ziua Mondială a Donatorului de Sânge”, marcată în ziua de naştere a medicului austriac Karl Landsteiner (14.VI.1868).

Karl Landsteiner  stabilit în SUA, a descoperit, în 1900, grupele sangvine, punând bazele ştiinţifice ale tratamentului prin transfuzii. A primit Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1930.

In România, această zi se marchează din 2004.

*******

Mai multe evenimente menite să sublinieze importanţa donării de sânge şi să încurajeze acest gest sunt organizate în marile oraşe din ţară, astăzi, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. La Bucureşti, unitatea mobilă a Centrului de Transfuzie va fi în Parcul Herăstrău, unde îi aşteaptă pe cei care vor să doneze sânge.
medicul Doina Goşa, directoarea Centrului, spune ce beneficii are donatorul voluntar: Donatorul este controlat. El trece printr-un examen medical, se fac nişte analize pe care, altminteri, poate nu le-ar face. Fiecare donator poate să ceară rezultatelor testelor pe care noi le facem la donare. De asemenea, o dată pe an, noi puiem să îi facem donatorului, la cererea acestuia, un examen biologic extins, adică să îi mai facem şi alte analize prin care să îi evaluăm starea de sănătate. La noi, le face gratuit.