2016. június 15

Klaus Iohannis román államfő Bulgáriában tesz hivatalos látogatást

Klaus Iohannis román államfő szerdán és csütörtökön Bulgáriában tesz hivatalos látogatást. Rosen Plevneliev bolgár államfővel és Boiko Borisov kormányfővel sorra kerülő megbeszélések a kétoldalú partneri kapcsolatok konszolidálásának lehetőségére és ezen belül a kereskedelmi cserék és beruházások növelésére, valamint az energetikai biztonság és a szállitás terén való kooperáció fejlesztésére összpontosulnak.A megbeszélések további témáját a NATO közelgő csúcstalálkozója képezi. Klaus Iohannis ez alkalommal részt vesz a román és bolgár üzletemberek gazdasági fórumán is. Az államfő kiséretében levő delegációban részt vesz Lazăr Comănescu külügyminiszter és Mihai Daraban, a kereskedelmi és iparkamara elnöke is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

A román alkotmánybiróság pontosította a hivatali visszaélés meghatározását

Az alkotmánybíróság jogértelmező határozattal pontosította a hivatali visszaélés meghatározását, részben helyt adva azoknak az óvásoknak, amelyeket több bűnvádi eljárás terheltje terjesztett be a büntetőtörvénykönyv erre vonatkozó cikkelye ellen. A román jog kettőtől hét évig terjedő börtönnel bünteti azt a hivatalos személyt, aki hivatali kötelességét helytelenül vagy egyáltalán nem teljesítve jogtalan hátrányt okoz valamely jogi vagy magánszemélynek. A taláros testület szerint ez a cikkely csak akkor alkotmányos, ha a bíróságok a „helytelenül” kifejezést úgy értelmezik: „törvénysértő módon”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.05)

Izraeli üzletemberekkel találkozott Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök szerint Romániának alkalmaznia kellene az izraeli modellt, amely hozzájárul az „állampolgárok magas szintű neveléséhez és szakmai felkészültségük növeléséhez, hogy ezáltal áttérhessünk a klasszikus profilú iparról a magas hozzáadott értékű szolgáltatások, illetve termékek szolgáltatására képes iparra”. Közlemény szerint Tăriceanu észrevétele az izraeli üzletemberekből álló küldöttséggel folytatott megbeszélések végén hangzott el. E találkozón részt vett Tamar Samash, Izrael romániai nagykövete is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Hans Klemm, az USA bukaresti nagykövete készséget tanusitott a román igazságügyi hatóságok támogatására

Hans Klemm, az USA bukaresti nagykövete Augustin Lazăr főügyésszel folytatott megbeszélést. Az amerikai nagykövet ez alkalommal kijelentette, hogy hajlandó támogatni a román igazságügyi hatóságokat a Legfőbb Ügyészség által prioritásnak tekintett területeken dolgozó ügyészek szakmai fejlesztésében. Hans Klemm ugyanakkor méltatta a Legfelsőbb Semmítőszék mellett működő Ügyészség munkáját. E nagyra értékelés arról tanuskodik, hogy Romániára megbizható országként tekintenek az Egyesült Államokkal megkötött sratégiai partnerség keretén belül, mutatott rá egy közlemény. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Június 1-e szabadnap lehet valamennyi román állampolgár számára

A szenátus szakbizottsága elé terjesztették azt a törvénytervezetet, amely július 1-ét szabad napként jelöli meg valamennyi román állampolgár számára. E törvénytervezetet már látomozta a kormány és a Törvényhozó Tanács. A politikai pártok 85 kezdeményezője szerint e nap, amelyet gyermekeiknek szentelnének, jelentősen hozzájárulna a gyermek-szülő közti viszony erősitéséhez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)