Curtea Penală Internaţională de la Haga va judeca în curând, pentru prima dată, un caz legat de distrugerea patrimoniului cultural

Curtea Penală Internaţională de la Haga va judeca în curând, pentru prima dată, un caz legat de distrugerea patrimoniului cultural. Conform Statutului de la Roma, care stă la baza funcţionării instituţiei, distrugerea patrimoniului este crimă de război. Iniţiativa aparţine UNESCO. Claudia Marcu transmite.

Reporter: Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, crede cu tărie că există o legătură între îngrijorările pe care le avem în ziua de astăzi privind protejarea patrimoniului cultural şi cele legate de protecţia drepturilor omului, criza umanitară, securitatea globală. Protecţia patrimoniului cultural în zone de conflict devine o problemă de securitate. Extremiştii distrug cu bună ştiinţă aceste monumente, este parte a strategiei lor de război, spune Irina Bokova.

Irina Bokova: Colaborăm cu Siria şi Irak şi cele două ţări sunt încurajate să ratifice Statutul de la Roma, dar deocamdată ne mulţumim cu faptul că, printre cei peste 25.000 de combatanţi străini ai ISIS sunt şi mulţi care vin din ţări care au ratificat acest statut şi vor putea fi aduşi în faţa Curţii de la Haga, pentru că distrugerea patrimoniului este într-adevăr o crimă de razboi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iunie