Masterpiece: capodopera de la HeyDay

afis HeyDay

În România, trupele tribut au devenit din ce în ce mai numeroase în ultima vreme şi chiar reuşesc să umple sălile de spectacol sau localurile în care concertează. Astfel, a apărut HeyDay, un festival de trei zile, desfăşurat în ultimul weekend al lunii mai în parcul Izvor din Bucureşti, la care au participat 18 astfel de grupuri de artişti. Pe cele trei scene puse la dispoziţie au urcat muzicieni din România, Marea Britanie şi Italia, iar majoriatea sunt cunoscuţi la nivel internaţional.

Printre cei mai apreciaţi de către public au fost membrii trupei clujene Masterpiece, care aduce tribut americanilor de la Metallica. Fromaţia cântă melodiile celor de la Metallica din 2009, iar cei 5 prieteni care au început proiectul spun că totul a pornit dintr-o joacă. Iniţial s-au apucat să cânte câteva piese, dar, încurajaţi de răspunsul pozitiv al publicului, le-a venit ideea să facă un întreg program numai cu piese ale trupei legendare. Astfel, solistul, Andy Ghost, alături de colegii săi Nimrod, Szabi, Liviu şi Levi au creat o capodoperă, adică Masterpiece.

Metallica este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate trupe de metal din lume şi de aceea aşteptările fanilor prezenţi la concertele Masterpiece sunt foarte mari. Însă grupul de artişti din Cluj pune un mare accent pe fani, pe care speră să îi bucure prin spectacolul oferit de pe scenă şi încearcă să sune şi să se apropie cât mai mult de idolii lor. Nu toţi fanii metalului au posibilitatea să meargă la un concert Metallica, iar tocmai lor li se adresează Masterpiece.

Trupa tribut a debutat cu un concert în Remember Pub din Cluj-Napoca, însă cel mai reuşit concert, conform membrilor trupei, a avut loc în 2012, în Irish Pub, din acelaşi oraş. Cei cinci artişti au fost uimiţi de numărul mare de oameni care au plătit ca să îi vadă şi au mărturisit că nu au avut niciodată atât de multă lume la concertele lor. Energia oamenilor de toate vârstele, de la copii până la oameni de peste 60 de ani, le-a rămas în memorie artiştilor ardeleni şi spun că nu vor uita niciodată acest spectacol.

Implicarea şi dorinţa de a oferi publicului un spectacol pe cinste a putut fi observată şi în timpul reprezentanţiei de la HeyDay. Solistul, plin de energie, a transmis acest lucru şi oamenilor din faţa scenei. Bărbaţi şi femei de toate vârstele, îmbrăcaţi predominant în negru, au sărit şi au cântat pe tot parcursul celor 50 de minute de tribut Metallica. Andy Ghost, a încheiat reprezentaţia spunând: “Pentru un artist e cel mai frumos lucru să aibă feedback”.

 / AFP PHOTO / TASSO MARCELO
/ AFP PHOTO / TASSO MARCELO

Deşi consideră Masterpiece un proiect serios, membri trupei au continuat să fie activi şi în trupele din care provin, Altar, 4motion, Voices of Silence, C.U.G. şi Out-line. Din cauza suprapunerii concertelor, în cei şapte ani de existenţă componenţa trupei s-a schimbat de mai multe ori. Astfel, pe scena de la HeyDay au urcat Pakay Csaba, cunoscut ca Andy Ghost, Vincze Szabi, Liviu Fodor, Dorin Panduru şi Andrei Petrean.

Fenomenul trupelor tribute a apărut în Anglia, cu trupa The Buggs, care au încercat să îi imite pe cei de la The Beatles. Englezii au prins gustul acestui tip de spectacol, iar în prezent au numeroase festivaluri, precum Tribfest, sau Glastonbudget, care adună zeci de mii de oameni în fiecare an. Tribfest va aduce în acest an peste 170 de trupe în faţa spectatorilor, în cele trei zile de spectacol şi se aşteaptă ca peste 50 de mii de oameni să vină la concerte.

Autor: Sebastian Popescu, masterand FJSC, an I, Jurnalism Tematic