“Investiţiile italiene în Romania: un itinerariu european în economia globală”

INFORMARE DE PRESĂ

Bucureşti, 15.06.2016

Forumul Economic, organizat ieri, 14.06.2016, la Bucureşti de Ambasada Italiei la Bucureşti împreună cu ICE – Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, în colaborare cu Confindustria România şi cu participarea Camerei de Comerţ Italiană şi SACE, a avut ca obiectiv evaluarea oportunităţilor pentru investiţiile italiene în România, acestea reprezentând un parcurs european în economia globală.

Oaspeţii de onoare ai Forumului Economic “Investiţiile italiene în România: un itinerariu european în economia globală” au fost Preşedintele Republicii Italiene Sergio Mattarella şi Preşedintele României Klaus Johannis.

Evenimentul a fost deschis de E.S. Domnul Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la Bucuresti, care a reamintit interesul crescând al societăţilor italiene faţă de România şi implicarea Ambasadei în susţinerea eforturilor întreprinzătorilor italieni prin acţiuni de promovare şi asistenţă.

Mauro Maria Angelini, Preşedintele Confindustria Romania, a subliniat faptul că Confindustria România, în calitate de Patronat independent, va continua să colaboreze cu instituţiile româneşti pentru apărarea intereselor societăţilor româneşti cu capital italian care fac parte din acest Patronat şi să reprezinte un instrument de subsidiaritate si dialog social alaturi de celelalte patronate.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a subliniat importanţa relaţiei economice dintre România şi Italia: „Comunitatea românilor din Italia a depăşit de mult pragul de 1 milion de persoane (1,2 milioane din date oficiale – n.r.) şi aproape 60.000 de firme deţinute de români care activează pe piaţa italiană. Mă bucură foarte mult să văd că odată cu creşterea comunităţii din Italia au venit şi antreprenori români care respectă valorile mediului de afaceri şi ale economiei Italiei. Schimburile economice de 13,5 miliarde de euro din 2015, cât şi numărul mare de firme prezente în cele două ţări deţinute de români şi italieni ne arată cât de puternică este cooperarea economică dintre cele două ţări. România şi Italia sunt un exemplu de integrare în Uniunea Europeană. Relaţia dintre ţările noastre este un exemplu puternic a ceea ce trebuie să reprezinte Uniunea Europeană”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis,  a declarat că “îndelungata tradiţie de prietenie şi cooperare dintre ţările noastre a creat premizele ca Italia să devină unul dintre partenerii strategici ai României. În planul cooperării economice, Italia este al doilea partener comercial al României şi unul dintre cei mai importanţi parteneri în plan investiţional. Chiar şi în perioada dificilă de după criza economică, relaţiile comerciale dintre cele două ţări au continuat să crească şi să se diversifice. În anul 2015, schimburile comerciale au depăşit 13,5 miliarde de euro, fiind în creştere cu peste un miliard faţă de 2014. Aceeaşi tendinţă pozitivă consolidată este confirmată şi de numărul firmelor cu capital italian din România. În prezent, numărul societăţilor româneşti cu capital italian se ridică la peste 42.000, cu un capital total investit de peste 1,6 miliarde de euro”.

Primul panel al Forumului Economic care a debutat după alocuţiunile celor doi Preşedinţi, sub denumirea “Noi oportunităţi pentru investiţiile italiene în România” moderat de Luca Gentile, Director – Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior a fost dedicat oportunităţilor de afaceri şi noutăţilor din domeniul legislativ recent adoptate în materie de achiziţii publice, cel de-al doilea, “Dezvoltarea afacerii: noutăţi la fondurile europene pentru întreprinderile mici si mijlocii din România” moderat de Rocco Ferri, Director General, Confindustria România a fost destinat strategiilor de dezvoltare a afacerilor, o atenţie deosebită fiind acordată finanţărilor nerambursabile pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii, iar ultimul panel “Agricultura biologică şi tehnologia: rolul strategic al firmelor italiene în România” moderat de Adrian Dimache, Secretar General al Camerei de Comerţ Italiene pentru România  s-a concentrat asupra rolului strategic al societăţilor italiene din România în domeniul agriculturii biologice.

Au mai avut intervenţii: Costin Borc, Vice Prim-Ministru al Guvernului şi Ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Florin Jianu, Preşedinte al Consiliului Naţional al întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Contextul actual de creştere economică, în care societăţile italiene investesc în România, este deosebit de favorabil. În anul 2015, PIB-ul a crescut cu 3,7%, Comisia Europeană estimând o creştere de 4,2% în 2016 şi de 3,7% în 2017. În anul 2015, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), schimburile comerciale dintre Italia şi România au atins valoarea record de 13,64 miliarde de euro, în creştere cu 8,55% faţă de 2014. Evoluţia pozitivă a nivelului schimburilor comerciale pare a fi confirmată şi de datele referitoare la primele două luni din 2016.  Italia îşi păstrează astfel locul fruntaş atât în clasamentul ţărilor exportatoare, cât şi în cel al pieţelor de destinaţie a produselor de export româneşti, cu o cotă de 11,6% din totalul schimburilor comerciale ale României (12,4% din totalul exporturilor şi 10,9% din totalul importurilor). Creşterea continuă a schimburilor comerciale reflectă o prezenţă solidă a societăţilor italiene pe teritoriul României. Astfel, Italia se situează pe primul loc în România ca număr de societăţi comerciale înregistrate. În baza datelor Registrului Comerţului, la 31 decembrie 2015 în România erau active 24.105 societăţi cu capital italian, numai în 2015 înregistrandu-se 2.203 noi companii cu participare italiană. Italia îşi confirmă, astfel, poziţia de principal investitor în Romania, deţinută de peste 10 ani, în baza numărului de societăţi înregistrate (20,5% din total).