Revista presei internaţionale – 16 iunie 2016

La Bruxelles, miniştrii Apărării din NATO au convenit să trimită 4.000 de militari în Polonia şi statele baltice, după cum a anunţat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, anunţă Stars and Stripes. Respectiva unitate va contribui la facilitarea fluxului de forţe în regiunea de sud a NATO şi în Marea Neagră, o sursă de atenţie sporită pentru Alianţă, explică ziarul american. Măsura marchează „cea mai mare consolidare a apărării colective de după Războiul Rece”, crede Financial Times. Polonia şi ţările baltice au investigat posibilitatea introducerii propriei lor apărări unilaterale pentru contracararea forţelor aeriene ruseşti, adaugă Financial Times. Totodată, alianţa analizează posibilitatea de a permite României să comande o brigadă multinaţională amplasată în interiorul graniţelor sale, pentru a asigura o mai bună securitate a Mării Negre, bogată în resurse, notează The Washington Post. Bulgaria şi România discută despre cooperarea în domeniul apărării, apreciind eforturile de a crea un sediu multinaţional pentru flancul sud-estic al NATO şi de a forma o brigadă multinaţională în cadrul NATO, cu România ca stat-cadru, completează Novinite. NATO îşi va consolida prezenţa în Marea Neagră, în pofida avertismentelor Rusiei, titrează Newsweek. Alianţa îşi continuă expansiunea spre est, crescând astfel presiunea asupra Rusiei în Marea Neagră şi atrăgând îngrijorările Moscovei legate de securitatea sa, scrie ziarul german Deutsche Wirtschafts Nachrichten, citat de Sputnik. La rândul său, Rusia îşi va întări Flota Mării Negre, în replică la decizia NATO de a-şi creşte prezenţa în regiune, a declarat fostul comandant al Flotei ruse a Mării Negre, amiralul Vladimir Komoedov, citat de Interfax. NATO este gata să discute cu Rusia despre amplasarea batalioanelor în Europa de Est, în timpul şedinţei Consiliului NATO-Rusia, care ar putea avea loc înaintea summit-ului Alianţei, de la Varşovia, a declarat secretarul general al NATO, după încheierea reuniunii miniştrilor apărării din NATO, informează Tass. În afară de adaptarea prezenţei sale militare în Europa de Est, NATO analizează şi rolul său în lupta împotriva Statului Islamic, consemnează Stars and Stripes. Tot la reuniunea de la Bruxelles, NATO a subliniat că spaţiul cibernetic este noul front în războiul global, reţine Euronews, adăugând că oficiali din sfera serviciilor secrete cred că ISIS îşi dezvoltă o capacitate de atacuri cibernetice.
La câteva zile după asasinarea unui poliţist francez de rang superior de către un jihadist, nu departe de Paris, şi la puţin timp de la masacrul din Florida, SUA, poliţia belgiană a primit o alertă antitero, care avertizează asupra unui pericol iminent în Belgia şi Franţa, anunţă The New York Post. Potrivit acestei alerte, două grupuri de luptători jihadişti s-ar îndrepta spre Europa, scriu Sudpresse şi La Derniere Heure. Jihadiştii ISIS ar încerca să ajungă în Europa prin Turcia şi Grecia, „cu barca, fără paşapoarte”, precizează La Derniere Heure. Printre ţintele atacurilor sunt menţionate „centre comerciale, reţeaua americană de restaurante şi comisariate”, adaugă Le Soir, iar nivelul de alertă în Belgia rămâne la nivelul trei din patru, detaliază La Libre Belgique. Ministrul francez de Interne menţine aceeaşi prudenţă ca omologul său belgian, subliniind că ameninţarea este foarte ridicată, scrie Le Monde.
În plin campionat de fotbal derulat sub o strictă securitate, la Villepinte, în nordul Parisului, expoziţia Eurosatory, cea mai mare etalare internaţională de echipamente militare şi de securitate, îşi aşteaptă vizitatorii cu cele mai noi realizări ale industriei de profil, informează revista de specialitate IHS Jane’s. Drone, elemente de apărare şi de securitate cibernetică sunt expuse alături de armanentul tradiţional, constată Le Figaro. Piaţa mondială de echipamente de apărare a cunoscut cea mai mare creştere a sa între 2014 şi 2015, de 65 de miliarde de dolari anul trecut, observă France Info. Franţa singură a înregistrat comenzi care au crescut de la 30 la 50 de miliarde de euro între 2014 şi 2015. Potrivit unui studiu al Institutului britanic de Relaţii Strategice şi de Apărare, în materie de exporturi de arme, Franţa ar putea depăşi în 2018 Rusia, ajungând pe locul al doilea, după SUA, adaugă France Info. Statele Unite sunt cel mai mare expozant străin la Eurosatory, urmate de Germania şi Marea Britanie, scrie Defense News, menţionând că participarea asiatică, dar şi cea latino-americană ar avea o pondere mai mare în acest an.

Cristina Zaharia, Rador