În Marea Britanie a fost reluată campania pentru referendumul privind ieşirea ţării din Uniunea Europeană

În Marea Britanie a fost reluată campania pentru referendumul din 23 iunie privind ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Aceasta fusese întreruptă după asasinarea parlamentarului laburist Jo Cox, care pleda împotriva aşa-numitului Brexit. Trimisul RRA special, Pavel Ionescu, are detalii.

Reporter: Campania pemntru referendumul de joi intră în linie dreaptă, mai ales că sociologii au estimat că o buna parte din electorat se va decide cu adevărat în ultimele zile dinaintea votului. Mai multe sondaje de opinie publicate ieri şi realizate dupa asasinarea deputatie laburiste Jo Cox, deu n presupus simpatizant neonazist, arată un uşor avans al susţinatorilor rămânerii în UE. Experţii citaţi de presa britanică spun că lucrurile nu sunt complect tranşate. Înainte de ieri, susţinătorii Brexitului, a ieşirii Marii Britanii din UE, conduceau în şapte din ultimele noua sondaje. Noi măsuratori sunt aşteptate să apara şi astăzi. Ele ar putea lua în calcul inclusiv prestaţi de aseara de la BBC a premierului, David Cameron, susţinător al rămânerii în UE. El a participat la o emisiune televizată în direct unde reprezentanţi ai publicului i-au adresat întrebări şi unde nu a fost menajat.

Premierul nu a reuşit să convingă audienţa în privinţa reducerii migraţiei, dar şi-a pledat puternic argumentele economice, cele privind locurile de muncă şi mai ales cele legate de importanţa ca interesele majore ale ţării să fie decise din interiorul UE. „Cred că unul din cele mai puternice argumnete în favoarea rămânerii în UE este că împreună suntem mai puternici, suntem mai în siguranţă in faţa unei lumi periculoase şi nesigure. Acţionând împreună împotriva terorismului, împotriva lui Putin şi a agresiunii sale din Europa, arată că este mai bine să colaborăm decât să acţionăm individual”. Tensiunea politică din Marea Britanie este în creştere, în condiţiile în care ambele tabere promit să foloseasca la maxim ultimele patru zile, pentru a inclina balanţa votului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iunie