Alimente recomandate pe timp de caniculă

Castravetele este util nu doar pentru a alunga insectele din casă, dar şi pentru consumul intern, mai ales în perioada toridă. Atunci când e foarte cald afară, organismul nostru consumă prea multă energie din cauza unor alimente, cum ar fi: nucile, ouăle, carnea, seminţele şi cerealele integrale. La micul dejun ar fi bine să consumăm cereale și fructe sau lactate, legume de sezon şi pâine de secară. Alimentele bogate în fibre oferă corpului un aport foarte bun de calciu şi magneziu. La prânz, salate şi legume în stare proaspătă sau la grătar, peşte şi lactate sau leguminoase cum ar fi: năut, fasole, linte şi supe reci sau ciorbe din legume. La cină, salate, brânzeturi mai puţin sărate, lactate fermentate, mâncăruri pe bază de peşte şi legume. Mâncărurile picante sunt şi ele bune când afară temperaturile sunt ridicate, deoarece ne ajută să transpirăm mai mult şi, astfel, să menţinem un nivel optim de confort termic. Alimentele cu efect răcoritor, ce trebuie să existe pe masa noastră în această perioadă caniculară, sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salată verde, varza), legumele care au un conţinut scăzut de amidon (fasolea verde şi galbenă, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile) şi, nu în ultimul rând, fructele proaspete de sezon (în special pepenele).

(www.publika.md – 22 iunie)