Domnul Profesor Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics , va primi titlul de Ofițer al Legiunii de Onoare

  Excelența Sa domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, îi va conferi  însemnele de Ofițer al Legiunii de Onoare domnului Profesor Nicolae Victor Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) , în cadrul unei ceremonii care va avea loc miercuri, 22 iunie 2015, la Reședința Franței (Strada Biserica Amzei nr. 13-15) de la ora 18.00 .

Fără determinarea, expertiza, cunoștințele și răbdarea domnului Profesor Zamfir, proiectul ELI-NP probabil nu ar fi putut să ia naștere la Măgurele ”, a declarat domnul François Saint-Paul. 

Domnul Profesor Nicolae Zamfir este fizician și membru titular al Academiei Române. A absolvit liceul Andrei Șaguna din Brașov (1971). A urmat Facultatea de Fizică a Universității din București pe care a terminat-o cu Diploma de Merit (1976). În 1978 a început să lucreze ca fizician la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele, iar în 1984 a obținut titlul de doctor în fizică cu lucrarea „Determinarea și evaluarea parametrilor de structură pentru nuclee depărtate de stabilitate”.

Pe parcursul carierei sale, domnul Profesor Zamfir a lucrat în mai multe instituții de prestigiu din străinătate. În perioada 1990-1992 a lucrat în Germania, alături de profesorul doctor  Peter von Brentano, director al Institutului de Fizică Nucleară al Universității din Köln, iar ulterior în Statele Unite ale Americii la Brookhaven National Laboratory, unde lucrează în cadrul grupului de structură nucleară la High Flux Beam Reactor. În anul 1997 a fost numit profesor la Universitatea Yale.

Din 2004 este director general al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, unde administrează programul laser ELI-NP, un proiect ambiţios care a pus România pe harta mondială a cercetării. În 2006, a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2015 a devenit membru titular

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI- NP), pilonul românesc al proiectului ELI, este cel mai mare proiect de investiţii în cercetare ştiinţifică din istoria României şi unul dintre cele mai mari din lume în momentul actual.

În cadrul proiectul european ELI Extreme Light Infrastructure, devenit cel mai important proiect european de cercetare în domeniul laserilor, Între România și Franța a luat naștere o cooperare fără precedent în trei domenii: cercetare , cu participarea Centrului național francez de cercetare științifică (CNRS), industria de vârf , cu participarea THALES pentru livrarea sistemului de laseri și cooperarea universitară , prin crearea de programe de studii

Jurnaliștii care doresc sa ia parte la eveniment sunt rugați să se acrediteze la această adresă în cursul zilei până la ora 17.00.