Pro şi contra Brexit la Washington

La fel ca în Marea Britanie şi în SUA opiniile sunt împărţite în ce priveşte referendumul de mâine. Argumentele merg de la pierderea influenţei americane în Europa până la câştigarea unui aliat mai puternic şi mai independent. Doina Saiciuc a sintetizat câteva din punctele de vedere exprimate dincolo de ocean.

Reporter: Pro şi contra Brexit la Washington. Oponenţii Brexit avertizează că, în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi afectată influenţa SUA în Europa pentru că America şi-ar pierde cel mai apropiat aliat din Uniunea Europeană şi sursa de informaţii-cheie de securitate despre regiune. „Britanicii sunt fereastra noastră către Uniunea Europeană”, spune fostul comandant al NATO, generalul american Wesley Clark. El atrage atenţia că dacă Marea Britanie părăseşte uniuna celor 28 de naţiuni, SUA nu vor mai avea acces la informaţiile diplomatice, militare şi din intellingence ale misiunilor de securitate ale Uniunii Europene. „Când ridici un zid”, spune generalul Clark reduci cooperarea în intelligence. În cazul unui Brexit, Marea Britanie ar rămâne sigur membră NATO, dar Alianţa nu are propriul aparat de intellingence.

Generalul Clark avertizează ca schimbările pe care le va aduce un Brexit ar submina securitatea SUA. Uniunea Europeană nu are o forţă de reacţie rapidă pentru a contracara reacţiile externe, în parte pentru că Marea Britanie a pledat întotdeauna foarte vocal pentru menţinerea forţei în NATO. SUA pierde, de asemenea, un aliat care gândeşte la fel în chestiuni-cheie de politică externă a Uniunii Europene. Dacă Marea Britanie nu este la masă, aceasta înseamnă că va lipsi la discuţii un actor cu o amplă viziune globală, arată analista în probleme europene de la Consiliul Atlantic, Fran Burwell. Dacă se vorbeşte despre terorism, iar britanicii nu sunt acolo, acest fapt i-ar face să fie mai singuri, când este vorba despre luptătorii străini şi ISIS. Uniunea Europeană ar pierde, de asemenea, puternica voce a Marii Britanii în favoarea menţinerii sancţiunilor împotriva Rusiei. Suporterii Brexit de la Washington contracarează. Ei agumentează că Marea Britanie ar fi mai independentă şi mai puternică în afara Uniunii Europene şi acest fapt ar ridica nivelul special al relaţiei cu SUA. Suporterii Brexit argumentează, de asemenea, că Marea Britanie ar putea mai uşor expulza sau ţine în afara ţării potenţiali terorişti.

Pe website-ul Brexit Vote Leave Campaign, campania votului pentru ieşire se spune „Carta Uniunii Europene pentru drepturile fundamentale ne împiedică să deportăm oameni violenţi şi criminali”. Nile Gardiner de la thnik tank-ul Haritage Foundation, un suporter al Brexit, respinge drept o perdea de fum argumentul că SUA şi-ar pierde influenţa şi capacitatea de a obţine informaţii. Nu există, de fapt, un mare schimb de intelligence în cadrul Uniunii Europene spune Gardiner. Votul de mâine, spune Philip Gordon, fost asistent pentru Europa al secretarului de stat, acum analist al Consiliului pentru relaţii externe, este singurul cel mai mare factor care va hotărî dacă Europa îşi va menţine angajamentul post război pentru o integrare paşnică, ceea ce a condus la cea mai lungă perioada de pace şi prosperitate a continentului. Alternativa – vor domina forţele fragmentării, divizării şi naţionalismului. În ce o priveşte, preşedinta Rezervei Federale, Janet Yellen, a încercat într-o audiere ieri în Congres să nu aibă un ton prea alarmist, deşi a insistat.

Janet Yellen: Cred ca vom asista la o perioadă de incertitudine. Este foarte dificil de prezis, dar ar putea fi o perioadă de volatilitate a pieţei financiare care va afecta negativ condiţiile financiare.
Reporter: Doamna Yellen s-a referit la pieţele globale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iunie