RFI: În premieră, Senatul lasă Guvernul fără abilitatea de a da ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare

Mircea Oprea – Senatul a respins, marți, proiectul de lege referitor la abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple în vacanța parlamentară. Au fost 25 de voturi pentru, opt abțineri și 77 de voturi împotrivă.

”Așa cum am anunțat, grupul senatorial al PSD va vota împotriva proiectului de lege privind abilitarea acestui guvern de a emite ordonanțe pe durata vacanței parlamentare”, a declarat Șerban Nicolae (PSD).
Senatorul liberal Puiu Hassoti făcuse un apel la colegii săi de a vota proiectul de lege.
”Nu s-a întâmplat niciodată ca să fie respinsă solicitarea guvernului de a emite ordonanțe. Sigur, pot fi și premiere. Dar una e să fie o premieră corectă, favorabilă țării pănă la urmă și alta e să nu lași guvernul să emită ordonanțe”, a spus liberalul.
Abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare a primit marţi aviz favorabil de la Comisia juridică a Senatului, după ce au fost respinse toate amendamentele celorlalte comisii parlamentare, urmând ca plenul să se pronunţe tot marţi.
Decizia din Comisia juridică vine după ce PSD ameninţase, prin vocea preşedintelui Liviu Dragnea, că va limita posibilitatea Cabinetului Cioloş de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.
Liderul PSD Liviu Dragnea și copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au convenit, săptămâna trecută, să elimine din legea de abilitare ”acele ordonanțe pe care noi nu credem că Guvernul trebuie să aibă abilitatea să le emită”.
”Colegii mei au spus și azi că în acel proiect de lege Guvernul a pus foarte multe năzbâtii”, a mai spus Liviu Dragnea.
Proiectul urmează să fie dezbătut și votat și de Camera Deputaților, for decizional.

RFI, 22 iunie 2016

Cristina Zaharia, RADOR