Britanicii au votat pentru iesirea din UE !!!! – Ştiri şi reacţii

Majoritatea britanicilor a votat pentru a pune capăt apartenenţei de 42 de ani a Marii Britanii la Uniunea Europeană. După numărarea tuturor voturilor, rezultatul este de 51,9 la 48,1% pentru ieşirea din UE. Un oficial apropiat premierului David Cameron a declarat că Marea Britanie se află acum, într-un „teritoriu neexplorat”. Coordonatoarea campaniei „Leave”, parlamentarul opoziţiei Gisela Stuart, a declarat că aceasta este o ocazie pentru un nou început: „Sunt foarte fericită pentru faptul că oamnii nu s-au lăsat înşalaţi de regim, că au decis că vor să reia controlul, iar aceasta ne oferă o oportunitate de a reseta structurile şi procesele noastre democratice.”


 BBC: Liderii europeni insistă că Marea Britanie trebuie să acţioneze rapid pentru a negocia părăsirea organizaţiei

Lideri din Uniunea Europeană au insistat că Marea Britanie trebuie să acţioneze rapid pentru a negocia părăsirea organizaţiei, precizând că orice întârziere va prelungi incertitudinea. În referendumul care a avut loc astăzi, 52% din britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, în timp ce 48% au votat împotrivă, iar şeful cabinetului de la Londra, David Cameron, a anunţat că va demisiona până în octombrie. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că „Uniunea celor 27 de state rămase va continua”.

(BBC SERVICIUL MONDIAL – 25 iunie)

Sir John Major declară că David Cameron a acţionat corect prin anunţarea demisiei

RADOR (24 iunie) – Sir John Major, fostul premier conservator britanic, a declarat pentru BBC că David Cameron a acţionat corect prin anunţarea demisiei. „Este foarte trist că David a decis să plece. Cred că a luat decizia corectă. Consider că nu avea de ales. Cred că atunci când oamenii se vor uita înapoi la perioada în care a fost premier, vor constata o serie de aspecte pozitive”, a declarat Sir John Major. (THE GUARDIAN – 24 iunie)

Brexit – victoria lui „Leave” divizează clasa politică franceză

Reacţiile responsabililor francezi au evidenţiat clivajul dintre pro-europeni şi eurosceptici, care aplaudă sau deplâng „Plecarea”. Totuşi, apar puţine propuneri concrete.

Este un adevărat cutremur. În ciuda mai multor sondaje care au tras semnalul de alarmă în ultimele săptămâni, victoria lui „Leave” (a Plecării) la referendumul britanic vine ca o surpriză. În Franţa, ştirea a fost primită foarte diferit: aplaudată de unii şi deplânsă de alţii, aceasta a evidenţiat clivajul dintre pro-europeni şi eurosceptici. Chiar dacă s-au spus multe cuvinte, până la această oră s-au făcut puţine propuneri concrete.
„Trist pentru Marea Britanie. Europa continuă, dar trebuie să reacţioneze, să regăsească încrederea popoarelor. Este urgent”, a deplâns ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Marc Ayrault, pe Twitter. Folosind aproape aceleaşi cuvinte, secretarul de stat pentru afaceri europene,  Harlem Désir, arată: „Trist pentru Marea Britanie. Europa trebuie să îşi revină şi să avanseze. Este urgentă reclădirea unui proiect european ambiţios, împreuncă cu cetăţenii”. Ministrul ecologist al locuinţei, Emmanuelle Cosse, a evocat, la rândul său, o „trezire amară”.
„O mare calmă nu a călit niciodată un marinar bun. Brexit cheamă la acţiune”, a spus şi Jean-Jacques Urvoas, deputat socialist. Primul-secretar al Partisului Socialist, Jean-Christophe Cambadélis, a adăugat: „Acum că Marea Britanie a ieşit din Europa, ar fi timpul ca Europa să iasă din toropeală”. „În vremurile noastre trebuie să avem un spirit european”, susţinea scriitoarea De Staël. „Trebuie luată iniţiativa repede”, după cum a spus şi şeful deputaţilor socialişti, Bruno Le Roux.

Dreapta vede o oportunitate pentru Franţa

„Este un şoc istoric pentru Marea Britanie, mai întâi, poporul său este suveran, a ales, acum trebuie să gestioneze provocările care vor apărea. Este un şoc istoric şi pentru noi. Cred că cea mai mare greşeală pe care am putea să o facem este să lăsăm să se înţeleagă că în 27 vom continua ca înainte (…) Trebuie să scriem o nouă pagină, un nou capitol al istoriei Europei”, a estimat Alian Juppé, primarul oraşului Bordeaux, pentru Europe 1.
Eurodeputatul Republicanilor, Brice Hortefeux, vede, la rândul său, o posibilă şansă pentru Franţa: „Ceea ce este sigur, este faptul că votul antrenează una, două certitudini, lasă multe întrebări şi ne impune să nu stăm cu braţele încrucişate. Această criză, pentru că este o criză a Uniunii Europene atunci când a doua economie a UE decide să o părăsească, trebuie, imperativ, să o transformăm în oportunitate”, şi-a exprimat speranţa într-un interviu pentru RTL.
La primele ore ale dimineţii, aleşii Frontului Naţional şi-au manifestat bucuria pe reţelele sociale. „VICTORY” (sic), a scris pe Twitter deputatul de Vaucluse Marion Maréchal-Le Pen. Foarte repede după aceasta, vicepreşedintele partidului, Florian Philippot, a fost pe aceeaşi lungime de undă: „Libertatea popoarelor câştigă în cele din urmă! Bravo Marii Britanii”. „Victoria libertăţii”, a scris entuziasmată Marine Le Pen, aproape imediat. La fel şi preşedintele formaţiunii Debout la France, suveranistul Nicolas Dupont-Aignan, care a salutat „o mare victorie pentru democraţie”.
Suveranist şi fost ministru al apărării, Jean-Pierre Chevènement, a aplaudat şi el „decizia curajoasă a poporului britanic şi şansa Europei de a reporni pe baze noi: democraţia, naţiunile”. „Ideea europeană nu suferă de pe urma expresiei democratice a unui mare popor. Tehnocraţii de la Bruxelles sunt cei care trebuie să se pună în cauză. Când Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, vorbeşte de sfârşitul civilaţiei, spune nişte cuvinte ridicole”, ironizează Chevènement.

Donald Trump salută rezultatul referendumului din Marea Britanie

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump, a declarat că britanicii şi-au recâştigat controlul asupra propriei ţări, votând pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Aflat în Scoţia, pentru redeschiderea unei staţiuni de golf, magnatul american a declarat: „Şi-au reluat controlul asupra propriei ţări. Este grozav!” „Oamenii sunt furioşi, în toată lumea, sunt furioşi”, a spus Trump, care a împlinit în această lună 70 de ani. Scoţia a votat cu 62% pentru rămânerea în UE, un rezultat care o pune în contradicţie clară cu Marea Britanie ca întreg, unde procentul a fost de 52% pentru ieşirea din blocul comunitar.

REUTERS – 24 iunie

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, afirmă că votul din Marea Britanie nu reprezintă o criză pentru UE

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, aşteaptă demararea rapidă a negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, după cum a declarat vineri, în urma votului britanicilor în favoarea părăsirii Uniunii. „Marea Britanie a decis să meargă pe propria sa cale. Cred că datele economice arată în această dimineaţă că va fi o cale foarte dificilă”, a declarat Schulz pentru postul german de televiziune ZDF. „Mă aştept ca negocierile privind ieşirea să înceapă rapid”, a afirmat oficialul european şi a adăugat, observând scăderea cotaţiilor lirei sterline: „Nu vreau ca euro să treacă prin ceva similar”. Totodată, domnul Schulz şi-a exprimat speranţa că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea nu va duce la contagiune şi a anunţat că va discuta cu premierul Germaniei, Angela Merkel, despre „modalităţile de a evita o reacţie în lanţ” în alte state din UE. „Reacţia în lanţ, care este sărbătorită peste tot acum de eurosceptici, nu se va întâmpla”, a spus Schulz. UE este cea mai mare piaţă unică din lume, iar „Marea Britanie tocmai şi-a tăiat legăturile cu această piaţă”, a subliniat preşedintele Parlamentului European, arătând că acest lucru „va avea consecinţe şi nu cred că alte state vor fi încurajate să urmeze această cale periculoasă”. „Nu sunt şocat (…) Eram pregătiţi”, a mai spus Schulz, în legătură cu rezultatul referendumului britanic, opinând că votul Marii Britanii nu reprezintă o criză pentru Uniunea Europeană. „Regret foarte mult rezultatul, dar este voinţa alegătorilor britanici şi trebuie să o respectăm, să o luăm în considerare”. Martin Schulz se aşteaptă ca premierul britanic, David Cameron, să se adreseze sesiunii extraordinare a Parlamentului European, marţi, urmând ca negocierile pentru ieşirea Regatului Unit din UE să înceapă în curând.

BBC SERVICIUL MONDIAL, http://www.straitstimes.com/ – 24 iunie

Premierul David Cameron a anunţat că va demisiona începând din octombrie, ca urmare a votului pentru ieşirea Marii Britanii din UE

Premierul David Cameron a anunţat că va demisiona începând din octombrie, ca urmare a votului majoritar la referendum pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Revine acum cu noi informaţii despre declaraţia premierului britanic trimisul RRA la Londra, Pavel Ionescu.
Reporter: Declaraţie premierului David Cameron a vizat în primul rând să calmeze toate părţile care acum privesc cu îngrijorare rezultatul votului, în primul rând, tabăra învingătoare, Brexit, spunând că majoritatea pe care a obţinut-o va fi respectată, apoi pe investitorii din economia britanică şi pieţele financiare, unde lira sterlină fluctuează puternic. Şi, nu în ultimul rând, pe britanicii din străinătate, dar şi pe străinii care trăiesc aici. El a anunţat, totodată, şi că îşi depune mandatul de prim-ministru.
David Cameron: Poporul britanic a votat să părăsim UE şi voinţa lui trebuie respectată. Această voinţă este o cerinţă care trebuie îndeplinită şi nu poate exista vreo îndoială asupra rezultatului votului. Vreau să dau asigurări pieţelor şi investitorilor că economia britanică este puternică. Şi vreau să le dau asigurări britanicilor care trăiesc în străinătate şi străinilor care trăiesc aici că nu vor avea loc schimbări imediate în viaţa lor. Cred că ţara are nevoie de o conducere proaspătă, care să conducă acest proces. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a stabiliza nava în următoarele săptămâni şi luni, dar nu cred că ar fi corect ca eu să rămân căpitanul care va conduce nava la următoarea destinaţie.
Reporter: Premierul spune că a informat-o pe Regina Elisabeta a II-a de deciziile sale şi că guvernatorul Băncii Angliei va susţine acum, în curând, o declaraţie asupra măsurilor imediate care se iau. Luni va fi o nouă şedinţă a Guvernului britanic, iar David Cameron a anunţat şi că va merge săptămâna viitoare să le prezinte rezultatul votului liderilor europeni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 iunie

Declaraţia preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, după votul britanicilor în favoarea ieşirii ţării lor din UE

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut o declaraţie, la Bruxelles, după anunţarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, favorabile ieşirii ţării din Uniunea Europeană.
Donald Tusk: Nu este de ascuns faptul că vroiam un rezultat diferit pentru referendumul de ieri. Sunt pe deplin conştient de cât de serios şi chiar dramatic este acest moment, din punct de vedere politic. Şi nu este nicio modalitate de a prevedea toate consecinele politice ale acestui eveniment, mai ales pentru Marea Britanie. Este un moment istoric, dar, cu siguranţă, nu este momentul pentru reacţii isterice. Vreau să asigur pe toată lumea că suntem pregătiţi şi pentru acest scenariu negativ. După cum ştiţi, Uniunea Europeană nu este doar un proiect de vreme bună. În ultimele două zile am vorbit cu toţi liderii din UE, mă refer la prim-miniştri şi preşedinţi, precum şi cu preşedinţi ai instituţiilor UE, în legătură cu posibilitatea unui Brexit. Astăzi, în numele celor 27 de lideri, pot spune că suntem hotărâţi să ne menţinem unitatea, ca 27. Pentru noi toţi, Uniunea este cadrul pentru viitorul nostru comun. De asemenea, aş vrea să vă asigur că nu va exista niciun vid legal. Până când Regatul Unit va părăsi oficial Uniunea Europeană, legea UE va continua să se aplice pentru şi în interiorul Regatului Unit, iar prin aceasta mă refer atât la drepturi, cât şi la obligaţii. Toate procedurile pentru retragerea Marii Britanii din UE sunt clare şi stabilite în tratate. Pentru a discuta detaliile procedurilor următoare, am propus liderilor o reuniune informală a celor 27, în marja summitului Consiluilui European, şi le voi propune, de asemenea, liderilor, să începem o reflecţie amplă asupra viitorului Uniunii noastre. Este adevărat că ultimii ani au fost cei mai dificili din istoria Uniunii noastre, dar îmi amintesc mereu ce îmi spunea tatăl meu: ce nu te omoară, te face mai puternic. Vă mulţumesc!

Brexit – Praga invită  UE la „mai multă flexibilitate”

Primul-ministru ceh Bohuslav Sobotka a subliniat vineri că ieşirea Marii Britanii nu înseamnă sfârşitul UE, făcând apel, în acelaşi timp, la o Uniune „mai flexibilă şi mai puţin birocratică”.
„În ciuda decepţiei pe care o simt mulţi dintre noi (…) trebuie să realizăm că nu este sfârşitul lumii şi, în orice caz, nu al UE”, a declarat Sobotka pe pagina sa de Facebook.
„UE trebuie să se schimbe rapid şi nu pentru că Marea Britanie a plecat, ci pentru că proiectul european are nevoie să fie susţinut mult mai mult de cetăţeni”, a continuat acesta.
„Europa trebuie să fie mai operaţională, mai flexibilă, mai puţin birocratică şi mai sensibilă la diversitatea pe care o reprezintă ţările membre”, a estimat şeful guvernului de centru-stânga.
Şeful diplomaţiei cehe, Lubomir Zaoralek, a spus, la rândul său, că Brexit este un exemplu de ceea ce se întâmplă când oamenii politici europeni nu îşi explică suficient acţiunile publicului.
Unii oameni politici cehi, a căror ţară de 10,5 milioane de locuitori s-a alăturat UE în 2004, au profitat de ocazie pentru a ataca UE.
„Îi felicit pe britanici pentru libera lor alegere”, a scris pe Twitter deputatul european Petr Mach, şeful unui partid de dreapta, Cetăţenii Liberi, care susţine un Cehxit pe pagina sa de  Facebook.
Primul-ministru Sobotka avertizase, în urmă cu ceva vreme, că ieşirea Marii Britanii riscă să declanşeze o dezbatere asupra unui Cehxit în ţara sa.
Trei cehi din cinci, potrivit unui sondaj  al institutului STEM  din octombrie 2015, s-au declarat nemulţumiţi de apartenenţa  la UE şi 62%  ar vota împotriva Uniunii la un referendum.
Tendinţele eurosceptice s-au întărit în Republica Cehă din caua crizei migraţiei, majoritatea opunându-se să primească refugiaţi, aşa cum doreşte Bruxelles, potrivit AFP.

Cancelarul Austriei afirmă că UE îşi va pierde statutul în lume, din cauza deciziei Marii Britanii

Cancelarul Austriei, Christian Kern, nu aşteaptă un „efect de domino” al referendumurilor privind apartenenţa la Uniunea Europeană, după ce Marea Britanie a votat [entru a părăsi blocul comunitar, oficialul asutriac precizând că ţara sa nu va convoca un referendum similar. „Nu mă tem de un efect de domino”, a declarat, Kern, vineri, adăugând: „Europa îşi va pierde statutul şi semnificaţia în lume, din cauza deciziei Marii Britanii. Efectele economice pe termen lung vor fi, de asemenea, resimţite, o perioadă”.

REUTERS – 24 iunie

Premierul Bulgariei: „Aceasta este o zi proastă pentru Europa”

„Aceasta este o zi proastă pentru Europa”, a declarat premierul Bulgariei, Boiko Borisov, în legătură cu referendumul desfăşurat în Marea Britanie pentru ieşirea acesteia din UE. Întrebat dacă cineva are de câştigat în plan geopolitic în urma rezultatelor referendumului, şeful executivului de la Sofia a răspuns: „Lunile şi anii următori vom vedea rezultatul. Acum este dificil de prognozat, însă în toate cazurile, aceasta este o zi proastă pentru Europa. Multe dintre lucrurile pe care le-am spus despre Europa s-au adeverit. Puteam cu un an în urmă să oprim „Ruta balcanică”. De câte ori am insistat să se întâmple acest lucru și s-a întâmplat după un an. Până atunci, au intrat mulți migranți ilegali. Aceasta va fi o lecție pentru toți, să acționăm mai disciplinat și mai rapid”, a precizat Borisov.

www.focus-news.net – 24 iunie

Parlamentarul laburist Keith Vaz afirmă că decizia privind ieşirea Marii Britanii din UE este „zdrobitoare” şi va avea consecinţe imense

RADOR (24 iunie) – BBC preconizează că cea mai mare parte a bitanicilor a votat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, după numărarea majorităţii voturilor, în referendumul din Marea Britanie. Este rezultatul pentru care a militat Nigel Farage, liderul Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP), acesta declarând: „Să ne descotorosim de drapel, de imn, de Bruxelles şi de tot ceea ce a mers greşit! Ziua de 23 iunie să rămână în istoria noastră ca ziua independenţei!” Parlamentarul laburist pentru circumscripţia Leicester East, Keith Vaz, fost ministru de stat pentru Europa, a declarat că rezultatul referendumului reprezintă o veste foarte proastă pentru Marea Britanie: „Aceasta este o decizie absolut zdrobitoare. Este o zi îngrozitoare pentru Marea Britanie şi o zi îngrozitoare pentru Europa şi are consecinţe imense. 41 de ani în care miniştri britanici au făcut tot posibilul pentru a se asigura că Europa este deschisă, pentru a proteja piaţa unică, acestea toate sunt pierdute în această zi.”

BBC SERVICIUL MONDIAL – 24 iunie

Ministrul german de externe afirmă că votul din Marea Britanie marchează o zi tristă pentru Europa

Ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, vineri, că votul din Marea Britanie pentru ieşirea din Uniunea Europeană marchează o zi tristă pentru Europa. „Veştile din Marea Britanie sunt cu adevărat descurajatoare. Pare a fi o zi tristă pentru Europa şi pentru Marea Britanie”, a afirmat ministrul german de externe, într-o postare pe contul său oficial de Twitter.

REUTERS – 24 iunie

Reacţie în Olanda, după referendumul britanic

În Olanda, o primă reacţie după referendumul britanic a venit din partea politicianului de extremă dreapta, Geert Wilders. Pe o reţea de socializare, „La revedere Bruxelles!” a fost primul mesaj. Geert Wilders a anunţat încă de la începutul săptămânii că, în cazul unui Brexit, vrea să iniţieze imediat un referendum similar în Olanda, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Claudia Marcu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 iunie

Decizia britanicilor nu modifică parcursul european al Serbiei

„Rezultatul referendumului din Marea Britanie nu are nicio legătură cu politica externă a Serbiei. Serbia trebuie să îşi continue parcursul european şi să îşi îndeplinească obligaţiile asumate” – a declarat ministrul sârb de externe, Ivica Dačić, adăugând că în legătură cu acest eveniment şi premierul desemnat, Aleksandar Vučić, a convocat o şedinţă de guvern şi apoi se va adresa opiniei publice. Potrivit lui Dačić, statul va lua toate măsurile pentru a menţine stabilitatea economică şi fiscală în condiţiile în care vor interveni perturbări pe piaţa mondială. Dačić a apreciat că decizia britanicilor nu va conduce la dispariţia Uniunii Europene şi a spiritului european. „UE a primit o lovitură puternică, dar se pare că şi Marea Britanie va fi afectată major” – a declarat Dačić, adăugând că fiecare popor are dreptul de a-şi decide propriul destin. Dačić a reamintit că Regatul Unit, deşi a fost parte a UE, niciodată nu a aderat la toate mecanismele UE şi mereu a avut un anumit nivel de independenţă faţă UE. „Însă atunci când este vorba de Serbia, noi trebuie să ne protejăm interesele” – a sublinit Dačić.

www.tanjug.rs – 24 iunie

Scoţia ar putea organiza un nou referendum pentru independenţă, pentru a rămâne în UE, afirmă premierul Nicola Sturgeon

Primul ministru al Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că un nou referendum pentru independenţă este extrem de probabil, motivând că mulţi dintre cei care au votat împotriva independenţei, în 2014, îşi reevaluează acum această decizie. Sturgeon a precizat că, în cazul în care parlamentul ajunge la concluzia că un al doilea referendum este cea mai bună modalitate pentru a rămâne în Europa, acesta trebuie să aibă loc înainte de finalul negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Primul ministru scoţian a subliniat că vrea să asigure locul Scoţiei în Uniunea Europeană. Alegătorii din Marea Britanie au votat, la referendumul de joi, pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, însă votul din Scoţia a fost net în favoarea rămânerii în blocul comunitar.

REUTERS – 24 iunie

REUTERS: Preşedintele Poloniei face apel la eforturi pentru a menţine celelalte state în UE

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, vineri, că trebuie făcute eforturi pentru a împiedica alte state să iasă din Uniunea Europeană, după ce Marea Britanie a votat pentru părăsirea blocului comunitar. „Trebuie făcut tot posibilul pentru a împiedica alte state să plece„, a declarat Duda, adăugând că Polonia vrea să îşi menţină relaţiile economice şi de apărare cu Marea Britanie. Liderul polonez a reiterat faptul că guvernul său va continua să lucreze la soluţiile legislative pentru a ajuta sute de mii de polonezi care au rate bancare în franci elveţieni. Francul a crescut la cel mai înalt nivel în raport cu zlotul, din ultimul an şi jumătate, după ce au fost anunţate rezultatele referendumului britanic.

REUTERS – 24 iunie

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, despre referendumul din Marea Britanie

Decizia democratică luată la acest referendum trebuie respectată. Acum este important, mai înainte de toate, ca Uniunea Europeană să lucreze cu Guvernul Marii Britanii în spiritul bunelor relaţii, pentru a se conveni asupra retragerii celei mai acceptabile pentru locuitorii Marii Britanii şi ai Europei. Fiecare dintre părţi trebuie de acum să pună accentul pe ceea ce uneşte familia naţiunilor europene: democraţie, drepturile omului şi preeminenţa dreptului„, informează Consliul Europei într-un comunicat remis redacţiei.

RADOR (24 iunie)

Bulgaria este datoare să prevină un efect de domino în UE după referendumul din Marea Britanie, declară ministrul Daniel Mitov

Bulgaria este datoare să prevină un efect de domino în UE, după ce Marea Britanie a ales să părăsească uniunea„, a declarat ministrul bulgar de externe, Daniel Mitov. Şeful diplomaţiei bulgare a dat asigurări că guvernul de la Sofia va prezenta o poziţie clară şi categorică în dezbaterile privind viitorul UE, iar Bulgaria nu aşteaptă instrucţiuni de la Europa cum să reacţioneze. „Acest mit, legat de faptul că aşteptăm de la Europa să ne spună cum trebuie să reacţionăm, trebuie spulberat, deoarece noi participăm la crearea acestor decizii. Noi vom avea o poziţie clară, categorică„, a comentat ministrul Mitov. Uniunea Europeană are posibilitatea să iasă mai puternică din această situație și trebuie să înceapă o dezbatere despre viitor, care a fost amânată de ani de zile deoarece situația nu o impunea”, a mai spus ministrul bulgar de externe.

www.dariknews.bg – 24 iunie

Ungaria a pierdut, consideră Partidul Socialist Ungar

Ungaria a pierdut, astfel a apreciat József Tóbiás, preşedintele grupului parlamentar al Partidului Socialist Ungar (MSZP), decizia luată în cadrul referendumului britanic. Potrivit lui József Tóbiás, în situaţia actuală, referendumul propus de Guvernul ungar referitor la cotele obligatorii privind refugiaţii poate fi primul pas care să conducă la ieşirea din UE, de aceea Viktor Orbán trebuie oprit din acest drum. Conform aprecierii lui József Tóbiás, ca o consecinţă a deciziei britanice, în Ungaria creşterea economică va încetini, în următoarele decenii din UE vor sosi mai puţine surse de dezvoltare în localităţile ungare şi rămâne deschisă întrebarea cu privire la ce se întâmplă cu cei 300 de mii de maghiari care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie. József Tóbiás a opinat că, în timp ce guvernele şi liderii financiari ai ţărilor membre ale UE caută soluţii comune în cadrul unor consfătuiri de criză, Viktor Orbán, premierul ungar, vorbeşte despre cum să lege problema refugiaţilor de problema propriului referendum. Preşedintele MSZP a evidenţiat că politica demagogică şi populistă a Guvernului a generat în ultimii ani separatism şi conflicte în privinţa UE. „Aici conduce lupta continuă cu Bruxelles-ul. Dacă va continua să meargă pe acest drum, Ungaria va plăti un preţ mare” – a afirmat József Tóbiás, potrivit căruia premierul trebuie oprit din acest drum, întrucât interesul Ungariei nu este acesta.

MTI – 24 iunie

Dmitri Medvedev: „”Ieşirea Marii Britanii din UE este o chestiune internă a britanicilor”

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat că referendumul cu privire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană este o problemă internă a britanicilor – anunţă RIA Novosti. Totodată, Medvedev a remarcat că rezultatele referendumului sunt importante pentru economia mondială. „Nu pot să nu observ ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie. După cum știți, acolo a avut loc un referendum cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE. Desigur, vreau să menţionez că aceasta este o chestiune internă a britanicilor. Dar este evident că rezultatele referendumului sunt importante nu numai pentru britanici și pentru Uniunea Europeană, dar, în general, pentru economia mondială, fiindcă deja a scăzut prețul petrolului. Cursul lirei şi al monedei euro, de asemenea, se află sub presiune. A crescut foarte serios şi volatilitatea piețelor de mărfuri și a piețelor bursiere” – a declarat Medvedev. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a cerut ca problema Brexit-ului să nu fie asociată cu discuţiile referitoare la sancțiunile anti-rusești.

www.gazeta.ru – 24 iunie

Vicecancelarul german şi-a anulat vizita la Moscova în urma referendumului din Marea Britanie

RADOR (24 iunie) – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat vineri că vicecancelarul și ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, şi-a anulat vizita planificată la Moscova din cauza rezultatelor referendumului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Sigmar Gabriel intenţiona să meargă în Rusia la începutul săptămânii viitoare pentru a se întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin.

www.gazeta.ru – 24 iunie

MAE şi-a exprimat regretul după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană

ANTENA 3 (24 iunie) – Ministerul Afacerilor Externe a postat recent pe Twitter următorul mesaj: „We regret the decision of the UK people to leave the UE, but we respect it” („Regretăm decizia populaţiei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, dar o respectăm”).

ANTENA 3 – 24 iunie

Preşedintele Comisiei Europene a declarat că decizia Marii Britanii de a părăsi UE nu reprezintă începutul sfârşitului pentru Uniune

RADOR (24 iunie) – Preşedintele Comisiei Eueopene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri că decizia Marii Britanii de a părăsi UE nu reprezintă începutul sfârşitului pentru Uniune. Juncker a participat la o conferinţă de presă la Bruxelles.

REUTERS – 24 iunie

Croaţia avertizează că Brexitul ar putea încetini procesul de extindere a Uniunii Europene

RADOR (24 iunie) – Votul Marii Britanii privind renunţarea la statutul de membru al Uniunii Europene ar putea încetini procesul de extindere a blocului, a declarat vineri ministrul de externe al Croaţiei, cel mai recent membru al UE. Statele balcanice precum Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia se află în stadii diferite ale procesului de aderare la UE. Ministrul croat de externe, Miro Kovac, a declarat că votul privind părăsirea Uniunii Europene ar putea încetini procesul de aderare al respectivelor ţări. „Dorim, de asemenea, stabilitate în sud-estul Europei şi vom depune eforturi pentru atenuarea efectelor Brexitului asupra procesului de extindere a Uniunii”, a declarat Kovac. „În orice caz, trebuie să fim realişti. Mă tem că Brexitul va avea un efect asupra acestui proces şi acesta va înregistra o încetinire”. Croaţia este a doua ţară din fosta Yogoslavie care a aderat la UE, în 2013, dupa Slovenia, care este membru al Uniunii din 2004.

REUTERS – 24 iunie

Brexit – fără consecinţe pe termen scurt pentru studenţii Erasmus (universităţi franceze)

RADOR (24 iunie) – Votul britanicilor pentru ieşirea din UE „nu va avea consecinţe pe termen scurt” pentru schimburile de studenţi din cadrul Erasmus, a estimat vineri preşedintele Conferinţei Preşedinţilor Universităţilor franceze (CPU), care îşi punea, totuşi, întrebări despre ceea ce va urma.
Studenţii francezi şi britanici trebuie să fie liniştiţi: nu vor fi consecinţe pentru anul universitar în curs sau pentru 2016/17„, a declarat pentru AFP Jean-Loup Salzmann, preşedintele CPU. „După aceea, trebuie să aşteptăm negocierile, care ar putea dura peste doi ani”.
Într-un comunicat, CPU aminteşte că Franţa este partenerul privilegiat al Marii Britanii pentru mobilitatea studenţilor: „Aproape 20% dintre studenţii francezi îşi efectuează mobilitatea Erasmus în Regatul Unit şi aproximativ 30% dintre studenţii britanici o efectuzează pe a lor în Franţa„.
Primele victime sunt studenţii englezi şi studenţii europeni care vor să meargă în Anglia. Victimele cu numărul doi sunt universităţile” care benefiază din plin de fonduri pentrui finanţarea proiectelor de cercetare comună acordate de Europa, a adăugat Jean-Loup Salzmann.
Preşedintele CPU speră ca „europenii şi britanicii să dorească să păstreze ceea ce este mai bun în Uniunea Europeană, adică Erasmus şi programul comun de cercetare”. Dar europenii riscă să spună Marii Britanii: „Nu puteţi avea şi untul şi banii pentru unt„, se teme acesta.

AFP – 24 iunie

Tony Blair şi-a exprimat tristeţea după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană

RADOR (24 iunie) – Fostul premier britanic, Tony Blair, a declarat că rezultatul refrendumului din Marea Britanie generează „o mare tristeţe”. „Am ocupat funcţia de premier timp de zece ani. Nu mă pot gândi la o singură decizie amplă, în afară de cele care privesc relaţiile cu Europa, în care Europa mi-a dictat ce trebuie făcut. Suntem o naţiune suverană, însă suntem mult mai puternici alături de alţii. Va fi un proces complicat, însă este important să avem o ţară unită. Este încă o ţară viguroasă şi puternică„, a declarat fostul premier britanic.

CNN – 24 iunie

Conferinţă telefonică a miniştrilor de finanţe din statele membre G7

RADOR (24 iunie) – Miniştrii de finanţe şi preşedinţii băncilor centrale ale statelor G7 discută telefonic pe marginea votului britanicilor în favoarea părăsirii Uniunii Europene, a afirmat vineri un purtător de cuvânt al ministrului german de finanţe, Wolfgang Schäuble. „Se derulează în acest moment o conferinţă a miniştrilor statelor G7 şi a preşedinţilor băncilor centrale„, a declarat Martin Jäger. „Am sperat la un alt rezultat al referendumului, însă am fost pregătiţi şi pentru situaţia actuală„, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Schäuble. În cadrul unei declaraţii scrise emise vineri dimineaţă, ministrul german a indicat că se află în contact cu omologii săi din alte state membre G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Franţa, Italia şi Regatul Unit).

AFP – 24 iunie

Preşedintele rus afirmă că Brexitul va avea consecinţe şi asupra Rusiei

RADOR (24 iunie) – Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu a influenţat votul Marii Britanii pentru părăsirea Uniunii Europene. Conform preşedintelui rus, comentariile premierului Cameron privind poziţia Rusiei faţă de rezultatul referendumului nu au nicio bază reală. Şeful statului rus a afirmat că Brexitul va avea consecinţe şi asupra Rusiei, iar dacă va fi necesar, va modifica politica economică, va încerca să reducă la minimum efectele Brexitului asupra economiei ruse. Putin susţine că nu se aşteaptă ca ieşirea Marii Britanii din UE să influenţeze sancţiunile impuse Rusiei. Conform preşedintelui rus, votul britanicilor reflectă nemulţumiri care privesc problema migraţiei şi a securităţii. Şeful statului s-a declarat deschis la dialog şi şi-a exprimat încrederea că situaţia se va remedia de la sine în viitorul apropiat. Oficialul rus a afirmat că Brexitul va avea consecinţe atât pozitive, cât şi negative la nivel global.

REUTERS – 24 iunie

După Brexit, importanţa NATO va spori (Stoltenberg)

RADOR (24 iunie) – Victoria adversarilor statutului de membră a UE al Marii Britanii va avea ca rezultat faptul că „NATO va deveni un organism mai important decât oricând” – a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Liderul Alianţei Nord-Atlantice şi-a exprimat, de asemenea, părerea în ceea ce priveşte rolul de frunte al Marii Britanii în NATO. „Poporul britanic s-a decis să părăsească Uniunea Europeană. Oricum va fi stabilit următorul capitol în relaţiile sale cu UE, poziţia Regatului Unit în NATO rămâne neschimbată” – a subliniat Stoltenberg. Marea Britanie va rămâne pentru NATO un aliat puternic şi devotat, continuând să joace în blocul nord-atlantic un rol de frunte, a adăugat Stoltenberg. „NATO este o platformă de colaborare între aliaţii europeni, între Europa şi America de Nord mai importantă ca niciodată” – a afirmat Stoltenberg. „NATO puternică, închegată şi hotărâtă rămâne cel mai important suport de stabilitate în lumea agitată, precum şi unul dintre factorii-cheie ai păcii şi securităţii internaţionale” – a mai afirmat liderul NATO.  Alianţa, a adăugat Stoltenberg, rămâne angajată în cooperarea tot mai strânsă cu UE. După părerea sa, această chestiune se va afla pe agenda summit-ului NATO de la Varşovia. „La summit-ul din iulie ne vom consolida cooperarea, pentru că împreună suntem mai eficienţi în conservarea valorilor noastre comune şi în asigurarea securităţii popoarelor noastre” – a dăugat liderul NATO.
Ieri în Marea Britanie s-a desfăşurat referendumul ale cărui rezultate atestă că euroscepticii au învins cu 51,9%.

www.rosbalt.ru – 24 iunie

Christine Lagarde solicită o tranziţie lină către implementarea deciziei britanicilor

RADOR (24 iunie) – Christine Lagarde, directorul general al FMI, a solicitat vineri autorităţilor britanice şi europene să coopereze în vederea unei tranziţii line spre implementarea deciziei britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană. „Luăm act de decizia cetăţenilor din Marea Britanie„, a afirmat Lagarde în cadrul unei declaraţii. „Solicităm autorităţilor din UK şi Europa să coopereze pentru a asigura o tranziţie lină către o nouă relaţie economică între UK şi UE, inclusiv prin clarificarea procedurilor şi a obiectivelor ample care vor ghida procesul. Susţinem angajamentele luate de Banca Angliei şi de ECB de a furniza lichidităţi sistemului bancar şi a limita volatilitatea financiară excesivă. Vom continua să monitorizăm îndeaproape desfăşurarea situaţiei şi suntem pregătiţi să susţinem membrii noştri, la nevoie”, a adăugat Lagarde.

REUTERS – 24 iunie

Preşedintele SUA a declarat că respectă votul britanicilor

RADOR (24 iunie) – Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri că respectă votul britanicilor, prin care aceştia părăsesc Uniunea Europeană, adăugând că relaţia SUA cu Regatul Unit va dăinui. „Poporul britanic a vorbit, iar noi respectăm decizia luată. Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor rămâne parteneri indispensabili ai Statelor Unite, chiar dacă vor începe să negocieze relaţiile„, a declarat Barack Obama.

REUTERS – 24 iunie

Premierul Republicii Irlanda, dezamăgit de rezultatul referendumului britanic

RADOR (24 iunie) – Premierul Republicii Irlanda, Enda Kenny, a declarat că implicaţiile votului britanicilor în ceea ce priveşte relaţiile cu Irlanda de Nord vor solicita o examinare atentă. Majoritatea cetăţenilor din Irlanda de Nord au votat în favoarea menţinerii statutului de membru al Uniunii Europene. Kenny a declarat că nu vor fi introduse schimbări imediate în ceea ce priveşte libera circulaţie a cetăţenilor, bunurilor şi serviciilor. „Sunt foarte dezamăgit în urma rezultatului referendumului, în urma căruia Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană. Vreau să-i asigur pe  irlandezi că ne-am pregătit pentru această eventualitate. Pe termen mediu, una dintre îngrijorări vizează zona comună de circulaţie dintre Marea Britanie şi Irlanda. Guvernul nostru va face tot posibilul pentru a menţine zona comună de trafic„, a declarat Kenny.

BBC SERVICIUL MONDIAL – 24 iunie

Scăderi ale preţului acţiunilor, la bursa din New York şi în zona euro

RADOR (24 iunie) – Preţul acţiunilor la bursa din New York a scăzut dramatic, iar pieţele globale resimt, de asemenea, efctele deciziei Marii Britanii de a părăsi UE. Regatul Unit este cel mai expus riscurilor, însă există posibilitatea ca alte ţări să fie afectate. În zona euro, au fost înregistrate scăderi semnificative ale preţurilor acţiunilor cotate la bursă.

BBC SERVICIUL MONDIAL – 24 iunie