Expoziție foto ”De la ișlic la joben” la Ankara de Ziua Iei

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul împreună cu Ambasada României la Ankara și în parteneriat cu Asociația de Prietenie Româno-Turcă din Ankara și cu Mall TAURUS – unul dintre cele mai noi și moderne centre comerciale din capitala Turciei, vă invită să ne fiți alături la un eveniment unic. Expoziția de fotografie ”De la ișlic, la joben”, semnată  dr. Cătălin D. Constantin. Imaginile ne povestesc cum s-a făcut trecerea și care sunt influențele portului popular românesc, de la motivele și simbolurile orientale, până la portul occidental.

În cadrul expoziției de fotografie va exista și o secțiune aparte care va stârni curiozitate și aplauze: o prezentare de ii și port tradițional românesc ca simboluri importante ale folclorului și tradițiilor culturale românești. Ca o completare, vor fi expuse  imagini care prezintă o multitudine de bluze tradiționale românești, cunsocute sub numele de “ii”,  care aparțin Asociației de Prietenie Româno-Turcă din Ankara.

Expoziția va fi organizată la Mall TAURUS, în Ankara, și va fi deschisă publicului în perioada  24-30 iunie 2016. Vernisajul va avea loc în seara zilei de 24 iunie a.c.,  de la ora 19.30

Autorul fotografiilor, Cătălin D. Constantin este și editorul ineditului album De la ișlic la joben – Modă și lux la Porțile Orientului, publicat în anul 2013 de editura Peter Pan.

Fotografiile expoziției ”De la ișlic la joben” ilustrează în premieră piese rare, unicat, obiectele și costumele provenind din colecții de muzee și din colecții particulare, și cunoaște nume ca Doina Levintza, în cea mai mare parte inaccesibile publicului larg, dar și specialiștilor. Expoziția a mai fost vernisată în luna decembrie 2015 în Galeria Principală a Facultatății de Arte Frumoase din cadrul Universității Marmara din Istanbul.

Nu uitați să veniți îmbrăcați în straie românești, mai ales doamnele, care pot purta frumoasa ie – transmite ICR Istanbul.