Liderii instituţiilor europene urmează să se pronunţe, la Bruxelles, asupra rezultatului referendumului din Marea Britanie

Liderii instituţiilor europene urmează să se pronunţe în această dimineaţă, într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, asupra rezultatului referendumului din Marea Britanie. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat deja că nu va exista în nici un caz o nouă negociere cu Londra.
Reporter: Comisia Europeană a anunţat încă din februarie, după încheierea unui acord negociat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu premierul David Cameron pentru rămânerea Marii Britanii, că executivul comunitar nu intenţionează să se amestece în campania din Marea Britanie. Preşedintele Comisie, Jean-Clude Juncker, a punctat însă clar la o conferinţă de presă că britanicii trebuie să înţeleagă că nu va exista o altă negociere, că nu va fi vorba de o altă readerare pe viitor a Marii Britanii, pentru că aşa prevede Acordul şi aşa prevăd tratatele. „In ori out – rămâneţi sau nu”-  a spus domnul Juncker tranşant. Analiştii de la Bruxelles sunt de părere că Marea Britanie nu este pregătită financiar, nu are vreun sprijin real în ceea ce priveşte gestionarea comerţului şi nici că există vreo direcţie strategică de înlocuire a unui membru al Uniunii precum Regatul Unit. Efectele geopolitice ar fi scăderea ponderii şi influenţei UE la nivel mondial, dar şi slăbirea solidarităţii în domeniul relaţiilor transatlatice, ceea ce ar putea afecta unele relaţii dintre aliaţi.