Marea Britanie va deveni o nouă Norvegie, după ieşirea din UE, crede fostul premier al Finlandei, Alexander Stubb

Marea Britanie va obţine un acord de tipul celui cu Norvegia, pentru a menţine relaţii economice apropiate cu Uniunea Europeană, dar nu va avea niciun cuvânt de spus în procesul decizional al blocului comunitar, după ce „Brexitul” se va materializa, a declarat, duminică, fostul prim-ministru al Finlandei, Alexander Stubb. Acesta a subliniat că UE nu ar trebui să împingă Marea Britanie către lansarea rapidă a procedurii oficiale de ieşire din UE.

„Va fi un set de negocieri extrem de complicat, vor fi sute şi mii de implicaţii juridice, politice şi economice. După şocul iniţial, ar trebui să o luăm acum uşor şi cu răbdare, pas cu pas”. „Va fi dureros şi îndelungat”, a declarat Stubb într-un interviu telefonic acordat agenţiei Reuters, adăugând că stabilirea unui termen limită ferm pentru acest proces ar fi „imprudent”. „Nu ar trebui să ne comportăm copilăresc, gândindu-ne să presăm Marea Britanie. Nu este în interesul Europei să taie relaţiile cu Regatul Unit şi nu este nici în interesul Regatului Unit să fie exclusă de pe continent imediat”, a mai spus fostul premier finlandez, în viziunea căruia „Marea Britanie va deveni o nouă Norvegie”. „Vor plăti pentru apartenenţă (la piaţa unică – n.r.), vor avea o influenţă mai mică în luarea deciziilor şi adoptarea legislaţiei, dar, în cele din urmă, vor avea beneficii similare cu cele de astăzi.”

Ca membru al Zonei Economice Europene, Norvegia are acces la piaţa unică europeană, în schimbul unei contribuţii de aproximativ 400 de milioane de euro anual la bugetul UE. Însă trebuie să accepte regulile UE de pe piaţa unică şi libera circulaţie a persoanelor, fără a avea drept de vot. „Dacă Marea Britanie vrea să participe la libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi capitalului, va trebui să participe, de asemenea, şi la libera circulaţie a forţei de muncă. Asta face Norvegia. Ghinion, dar aşa funcţionează”, a conchis Alexander Stubb.

REUTERS – 26 iunie